Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski markacisti posvetili 1121 delovnih ur urejanju planinskih poti

Objavljeno: Sreda, 13.03.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Posavski markacisti posvetili 1121 delovnih ur urejanju planinskih poti
Na vsakoletnem shodu markacistov, ki je potekal minulo nedeljo na Kopitniku, so bila predstavljena poročila o opravljenem delu na planinskih poteh, katere vzdržujemo markacisti vse od Litije pa do Brežic, združeni v zasavsko – posavski meddruštveni odbor planinskih društev.

Delovno predsedstvo shoda, ki je potekalo letos pod gostiteljsko taktirko Planinskega društva Rimske Toplice, smo sestavljali Aleš Mohar (predsedujoči, vodja OPP Zasavje-Posavje), Jurij Videc (član Izvršnega odbora Komisije za planinske poti) in Doroteja Jazbec (zapisnikarka).
Posavski markacisti posvetili 1121 delovnih ur urejanju planinskih poti


100-urno delo v Planinskem društvu Videm Krško je strnil Janko Medvešek, načelnik tamkajšnjega markacijskega odseka, 285 opravljenih ur v Planinskem društvu Brežice pa je razčlenjeno po aktivnostih podal Meho Tokić, načelnik brežiških markacistov, kateri je izrazil posebno zadovoljstvo, da je v njihove vrste prišla nova markacistka. S strani Planinskega društva Bohor Senovo ni bilo prisotnega predstavnika, a so iz Komisije za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije sporočili, da je bilo oddelanih 16 ur. Markacisti Planinskega društva Lisca Sevnica smo vložili 350 ur v delovne akcije, Franc Gros iz Planinskega društva Radeče pa je povedal, da so jih opravili 370 ter v minulem letu poslali na usposabljanje tri nove člane, s čimer bo društvena delovna sila v prihodnosti zagotovo okrepljena.

Zbrane je nagovoril tudi Jože Prah, predsednik zasavsko – posavskega meddruštvena odbora planinskih društev ter podal kar nekaj zanimivih predlogov in povabil, vsem pa seznanil še s podatkom, da je bilo v Posavju in Zasavju skupaj opravljenih čez 4000 prostovoljnih delovnih ur za namen urejanja in vzdrževanja planinskih poti.

Iz posavskih planinskih društev so se jubilejnega, 20. shoda, udeležili markacisti iz:
PD Brežice: Izidora Bergant, Marjan Rovan, Tine Slovenec, Meho Tokić;
PD Videm Krško: Janko Medvešek in Stane Mirtič;
PD Lisca Sevnica: Zvone Blas, Beno Dergan, Doroteja Jazbec, Ivan Mervič, Alojz Rupar, Irena Rugelj, Janez Zajec
in iz PD Radeče Franc Gros, Milan Mavrič in Tomaž Nograšek.

Skupaj smo posavski markacisti opravili 1121 prostovoljnih delovnih ur, preko  katerih redno skrbimo, da so planinske poti vzdrževane in urejene, zato kot take lahko registriranim planincem in rekreativnim pohodnikom predstavljajo varno pot v naše hribe in gore.

Doroteja Jazbec, foto: Meho Tokić
 
 
« Nazaj na seznam
»