Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski sončki v akciji »Gibalno ovirani gore osvajajo«

Objavljeno: Ponedeljek, 21.09.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_3622
Društvo za cerebralno paralizo Sonček Posavje se je kar v dveh terminih udeležilo akcije GOGO 2020: 5. septembra smo se udeležili pohoda v Tamar in 10. septembra na Lavričevo kočo na Gradišču.

Sama sem tudi članica delovne skupine GOGO 2020 in ponosna in srečna sem, da smo to izpeljali in, da je bil odziv zelo velik. Gibalno ovirani gore osvajajo je bila akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Akcija GOGO 2020 ima zelo "slovenski" pridih, saj želijo biti tudi invalidi gorniki in planinci, tako kot vsi Slovenci. 
 
Akcija je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, kar je izkaz njegove podpore našemu delu in prizadevanjem ter daje dogodku prav poseben pomen. Ceni namreč naše ideje, se zavzema za vključevanje in podpira naša prizadevanja.
 
Društvo za cerebralno paralizo Sonček Posavje deluje v lokalnem okolju že od leta 1995. Je prostovoljna, invalidska in humanitarna organizacija, ki združuje osebe s cerebralno paralizo in ostalimi motnjami v razvoju. V našem društvu vseskozi velik poudarek dajemo na gibanju saj poleg pohodništva izvajamo še bowling s prilagojeno rampo, smučanje s prilagojenimi smučmi, potapljanje za invalide, supanje, vožnje s tubo, vožnje z banano, plavanje, jahanje … Smo zelo aktivno društvo in želimo si, da osebam, ki si same tega ne morejo omogočati, omogočamo mi, da aktivnosti prilagodimo glede na zmožnosti posameznika.
 
POHOD V TAMAR

IMG_3740
Ob 6.30 smo se skupaj odpeljali z avtobusom in nekaj osebnimi avtomobili proti Planici. Na poti smo bili vsi v pričakovanju, kako bo in kaj vse bomo doživeli. Že na sami poti smo občudovali prekrasno naravo in gorovje, saj avtobus ponuja veliko boljši razgled. Ko smo prispeli v Planico, smo bili vsi srečni, polni adrenalina, navdušeni, da smo prišli v čudovito jasno dopoldne in nabralo se nas je zelo veliko. Ne vem zakaj, a nihče od nas ni začutil nobenega napora, kajti bilo je toliko prostovoljcev, da smo z lahkoto in z nasmejanimi obrazi vsi srečno prišli na cilj. Z nami je vseskozi hodil tudi ambasador Viki Grošelj in sam dejal, da je to čudovita izkušnja. Med nami je bil vseskozi tudi parašportnik Jernej Slivnik, ki je sam vztrajal do vrha - pravi borec. Prav tako smo vseskozi imeli spremstvo kombija, a k sreči ga ni nihče potreboval. Na cilju so nas pričakali nasmejani gluhi, ki so nas postregli s pijačo in hrano in nas naučili veliko novega. Čudoviti občutki, kaj vse se da, če je volja in motivacija. Bilo nam je prečudovito. Naj poudarim, da ni bilo popolnoma ničesar, kar ne bi bilo v redu. Glede na to, da je bilo na samem kraju še 100 ali več ostalih pohodnikov, sem prepričana, da smo dosegli glavni cilj - inkluzijo in integracijo. Kot opazovalka nekaterih mimoidočih sem spoznala, da so bili zelo navdušeni nad našo akcijo. Izjave prostovoljca g. Petroviča: »Bogati so tisti, ki imajo prave prijatelje. Ta dan smo izgubo telesne energije nadomestili in si napolnili baterije v sodelovanju z Društvom Sonček Posavje. Nova spoznanja pa so garancija, da bomo še sodelovali.«

Kot so povedali tudi govorci na dogodku, so se ob tem dogodku počutile gore majhne in vsi mi, ki smo bili na kraju samem, zelo veliki in zelo bogati. Občutke, ki jih ob takih dogodkih začutiš, je zelo težko opisati, nekako jih moraš doživeti in spoznaš, da je vse to nepopisna sreča tako za gibalno ovirane kot ostale z motnjami v razvoju, kot za vse nas, ki smo kakorkoli povezani z njimi. Z akcijo GOGO 2020 živimo inkluzijo in integracijo.
 
Z nami na poti v Tamar se je povzpenjal tudi direktor podjetja  H-bit d. o. o., naš generalni sponzor, Martin Škorjanc s svojo ženo in nas podprl pri hoji. Njegove besede so sedle v srce vseh nas: »Vaša moč, vaša jeklena volja za vsakodnevno spoprijemanje z nepredstavljivo težkimi ovirami je bogastvo za našo skupnost.«
 
POHOD GRADIŠČE – LAVRIČEVA KOČA

IMG_3814
Prav tako se nas je veliko podalo na pohod in s pomočjo prostovoljcev smo premagovali ovire na poti. Potiskali vozičke in se hkrati spoznavali in delili občutke ... Na končni točki na Lavričevi koči je bilo prečudovito, občutiti je bilo posebno energijo, povezanost in čutnost. Ambasadorja akcije Marija in Andrej Štremfelj sta na Gradišču nagovorila zbrane.  Preživeli smo čudovit dan, ki ga bomo za vedno nosili v srcu. Bilo je slišati veliko lepih besed prostovoljcev. Nepozabna izkušnja, predvsem zavedanje, kako pozabimo in nam je samoumevno, da stopimo na kamen, brez da bi prej pomislili kako dvigniti nogo, kako videti lepo rožo brez opisovanja drugih, slišati ptico v gozdu, brez znakov gluhih ... Preprosto, kako smo lahko srečni, da smo zdravi.
 
Z akcijo GOGO 2020 smo zelo dobro dokazali, da je sodelovanje ključ do uspeha saj smo se povezale organizacije in skupaj pripravile projekt, in sicer: PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE – PLANINSTVO ZA INVALIDE IN OSEBE S POSEBNIMI POTREBAMI, SONČEK – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p., ZVEZA PARAPLEGIKOV SLOVENIJE.
 
V našem društvu sicer pohodništvo izvajamo že tri leta in se vse skozi udeležujemo prilagojenih pohodov, ki jih organizirata Jurček Nowakk in Marjeta Čič po programu planinstvo za invalide in naši posavski sončki so vsako leto bolj navdušeni nad aktivnostmi in pohodi.  Prepričana sem, da bomo sodelovali tudi v bodoče in vsako leto smo bolj vidni, prepoznavni in se na sam dogodek pripravimo boljše in kvalitetnejše. Potrebno je razumeti, da na voziček potrebujemo vsaj dva močna prostovoljca, da lahko vlečeta z vrvmi voziček v klanec in ob tej priložnosti bi pozvala vse, ki bodo članek prebirali, pridružite se nam, vsakega prostovoljca bomo zelo veseli in tudi vi se lahko od naših sončkov veliko naučite, kajti ob njih se nehote zavemo, koliko je vredno zdravje, nemoteno gibanje ... Gibanje je življenje to je naš moto in z vami nam bo še lažje.

Nataša Solomun, predsednica Društva Sonček Posavje
 
« Nazaj na seznam