Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pot ljubezni mimo bistriških in bizeljskih znamenitosti

Objavljeno: Sreda, 24.06.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kravaričeva domačija

Kravaričeva domačija

Planinska sekcija Bistrica ob Sotli, ki deluje pod okriljem Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek, ob občinskem prazniku odpira Pot ljubezni – pohodniško pot, ki povezuje znamenitosti Bistrice ob Sotli in Bizeljskega.

Po lanskem odprtju hostla Gabronka Bistričani še bogatijo svojo turistično ponudbo, tokrat s pohodniško potjo, ki popotnika med Bistrico ob Sotli in Bizeljskim večji del vabi stran od uhojenih poti in mu tisto nekaj za dušo ponuja ob hoji po travnatih in gozdnih poteh ter kolovozih ter ob ogledu kulturne dediščine teh dveh obmejnih krajev.
Kunšperski grad

Kunšperski grad


Pot so v Planinski sekciji Bistrica ob Sotli poimenovali Pot ljubezni, navdih za njeno ureditev pa so našli tudi v izročilu Keltov, ki so slovensko ozemlje prešli pred približno 2.500 leti. Vodjo planinske sekcije in pobudnico ureditve poti Mirelo Kunst so pri tem pritegnili skalni osamelci z okni, ki jih je po gozdovih nad Kunšperkom kar nekaj. »Pri Keltih je bil običaj, da so pri skalnih oknih izvajali zaročne obrede.
Kamen časti

Kamen časti

Kadar se je hotel mladi par zaročiti, sta morala zaročenca splezati skozi skalno okno, ki so ga predhodno izklesali v skalo. Zaročenca sta imela eno leto časa za razdor zaroke, in sicer tako, da sta skozi skalno okno splezala v nasprotno smer, kot pri zaroki. Če obreda nista ponovila, sta bila poročena,« pojasni in hkrati pove, da s potjo želijo pri obiskovalcih spodbuditi ljubezen do narave in vsega lepega, kar bodo na poti spoznali.
Cerkev sv. Gore

Cerkev na Svetih gorah


Približno 20 kilometrov dolga markirana krožna in po zahtevnosti lažja pot obiskovalce vabi k ogledu več kulturnih znamenitosti obeh krajev, med drugim stare, še s slamo krite Kravaričeve hiše, razvalin gradu Kunšperk, cerkve sv. Antona Puščavnika ter romarskih Svetih gor. Pot se pričenja in zaključuje pri Kamnu časti v Bistrici ob Sotli. Ker je za pot predvidenih približno sedem ur hoje, so kot možnost za okrepčilo ali prenočitev vključili postanek na turistični kmetiji Juričko v Bukovju. Na teh točkah bo mogoče dobiti tudi pohodniške kartončke in žige. Pohodniki se bodo v spremstvu planinske sekcije prvič na pot podali 27. junija ob 8. uri, ko bodo gostitelji na izhodiščni točki pripravili igrani prizor starodavne izpovedi ljubezni med zaljubljencema.

E. Šterlek

Članek je objavljen v novi številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam