Časopis za pokrajino Posavje
18.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Povečan porast glodavcev, večja možnost okužbe z mišjo mrzlico

Objavljeno: Sobota, 27.07.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
glodalci (4)

Glodavci so se letos precej razmnožili.

Gibanje v naravi je zdravo in priporočljivo, vendar je previdnost na mestu, saj se lahko ob stiku z živalmi, ki prebivajo v naravnem okolju, tudi okužimo. Okužbe pa na nas prežijo tudi v domačem okolju.

glodalci (3)

Mehka vaba, ki jo nastavimo v zaprtih prostorih.

Letošnje leto je bilo namreč še posebej ugodno za razvoj glodavcev, ki so se pretirano razmnožili. Na človeka, ki pride v stik z njimi, lahko prenesejo t. i. mišjo mrzlico. Bolezen je sicer le v redkih primerih smrtna, povečini je ozdravljiva in ne pušča posledic. Na človeka se prenaša z vdihavanjem virusov, ki se nahajajo v izločkih miši, podgan, voluharjev. Kadar se kaže sum okužbe z mišjo mrzlico, npr. nepojasnjena visoka vročina, je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Na NIJZ opozarjajo, naj ne poležavamo na golih tleh, naj ne pijemo vode iz izvirov, ne puščamo hrane na tleh ter naj skrbimo za higieno rok. Svetujejo še, da glodavcem preprečujmo dostop v hišo, hrano imejmo v zaprtih posodah in poskrbimo za odstranjevanje odpadkov hrane, da ne privabljamo glodavcev v našo bližino. Redno pa skrbimo tudi za deratizacijo.

M. H.
 
« Nazaj na seznam