Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pozdravilo nas je mrzlo petkovo jutro

Objavljeno: Petek, 12.02.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0295

Pogled na zasneženo Planino nad Podbočjem

Danes smo se prebudili v zares mrzlo zimsko jutro, verjetno najbolj mrzlo v tej zimi, a sobotno bo še nekoliko bolj, kot napovedujejo meteorologi. V petek zjutraj ob 7. uri je bilo na primer na Lisci izmerjenih -12,1 °C, na letališču Cerklje ob Krki pa -8,8 °C. V naslednjih dneh nas čakajo po večini sončni, a hladni zimski dnevi.

Včeraj se je začel izrazit vremenski preobrat. Dosegla nas je polarna, ob koncu tedna pa celo arktična zračna masa. Ta ni znana samo po mrzlem vremenu, ampak tudi po nizki vlažnosti zraka, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Po nižinah bo jutranja temperatura okoli -10 stopinj Celzija, bistveno hladneje pa bo v mraziščih s snežno odejo. Najhladnejša zračna masa nas bo dosegla v soboto, ko bo okoli 16 stopinj pod lediščem, potem pa se bo postopno otoplilo. Po nižinah bo nastal temperaturni obrat, so še dodali.
DSC_0294

Tla so zaradi tako nizkih temperatur marsikje zaledenela.



Arsova napoved se glasi: danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, na Primorskem bo dopoldne tudi pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od -6 do 0, na Primorskem ob burji okoli 4 °C. Ponoči bo pretežno jasno, nekaj koprenaste oblačnosti bo na jugu Slovenije. Burja na Primorskem se bo krepila. Najnižje jutranje temperature bodo od -17 do -7, v krajih z burjo okoli -2 °C. Jutri bo pretežno jasno, zlasti na vzhodu Slovenije bo popoldne občasno tudi zmerno oblačno. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, drugod po državi pa bo pihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od -6 do -1, na Primorskem okoli 2 °C. Obeti: v nedeljo in ponedeljek bo jasno z mrzlim jutrom. Burja na Primorskem bo v nedeljo oslabela in v ponedeljek ponehala.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

16.02.2021 | PANORAMA

Pustni torek, a brez karnevala

17.02.2021 | PANORAMA

Pustni torek na Velikem Obrežu

17.02.2021 | PANORAMA

Danes je pepelnična sreda

21.02.2021 | PANORAMA

Prvi znanilci pomladi

ne spreglejte