Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prava zima ni daleč stran

Objavljeno: Torek, 11.01.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0325

Zdaj že znameniti hrast z gugalnico na planoti nad Planino

Medtem ko nas zima v nižinah nikakor noče obdariti z vsaj za silo spodobno snežno odejo, je v višje ležečih krajih prava zimska idila, do katere nas loči le nekaj kilometrov vožnje. 

Priljubljena zimska izletniška točka je Planina nad Podbočjem, kjer je na nekdanjem smučišču in planoti nad njim dober pedenj snega oz. ravno prav za sankanje, tek na smučeh, smučanje (če vas ne moti 'štamfanje' navkreber), hojo po škripajoči snežni podlagi ali le guganje na gugalnici ... To zimo je v tej najvišje ležeči gorjanski vasici v krški občini sicer precej manj obiskovalcev, kot jih je bilo v lanski, ko so zaradi protikovidnih ukrepov, ki so vključevali prepoved prehajanja občinskih meja in zaprtje smučišč, tam mnogi našli 'zatočišče', zaradi preveč ljudi na enem mestu pa so posredovali celo policisti. 

DSC_0331

Pogled na vasico Planina

Čudovite zimske razmere kazijo le sledi nepotrebne vožnje in divjanja po zasneženih površinah z motornimi vozili. Dostop na planoto nad smučiščem so lani zaradi škode na poteh in kmetijskih zemljiščih, ki so jo povzročali objestneži, preprečili z zapornico pri lovskem bivaku, a je bila za nekoga očitno preveč moteča in jo je enostavno odstranil ... 

Kljub temu je Planina vredna obiska, ne nazadnje že zaradi čudovitih razgledov na Krško-brežiško polje pod njo in Posavsko hribovje v ozadju ali pa na drugi strani na Hrvaško.

P. P.
« Nazaj na seznam
»