Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pravimo si Rozike

Objavljeno: Četrtek, 12.07.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
P7110003

Metka Semrajc Slapšak

Srečanje z Metko Semrajc Slapšak je prisrčno in polno optimizma, ki ga goji zase in ga nesebično razdaja tudi drugim, predvsem »Rozikam«, kakor so se poimenovale ženske, ki so se srečale z rakom na dojkah ter se spopadle s to zahrbtno boleznijo.

»Za rakom na dojki sem zbolela pred dobrim desetletjem in takrat sem posebej začutila, kako zdravilen je objem in kaj pomenijo odkrita čustva,« je spontano odgrnila tančico svojega soočenja z boleznijo in dodala, da se je mnogokrat prej spopadala z zaprtimi čustvi, ki jih je tlačila v sebi in ji niso dajala prijetnih občutij. »Ko sem zbolela, sem vedela, da je treba v življenju nekaj spremeniti, vendar za to ni čarobne formule in je dolgotrajni proces, ki traja več let. Z boleznijo sem se dodobra spogledala in jo premagala,« se živo spominja Senovčanka, ki je letos napolnila 60 pomladi. V svoje življenje je začela umeščati še več nasmehov, objemov ter bolj skrbeti za svoje dobro počutje, kar pa ni bilo tako enostavno.

»Do tega mi je dostikrat pomagala dobrodelnost, ki se je takrat porodila v meni in so mi jo v zibelko poklonile rojenice ter mi jo je v najlepši luči prikazala moja mama. Lahko rečem, da je moj moto – kolikor daš, toliko več dobiš nazaj. Po poti dobrodelnosti sem začela stopati z raznimi gestami. Vključila sem se v Europo donno (ED), kjer sem se spoznavala s podobnimi borkami, kakor sem bila sama. Pravimo si »Rozike«. S skupnimi močmi smo se bodrile, si vlivale voljo ter se hrabrile, da nismo omagale, tako pri morebitni ponovni ponovitvi bolezni, kakor tudi v postopku zdravljenja. ED ima sedež v naši prestolnici. Pod njenim okriljem smo v lanskem letu tudi v Posavju pristopili k akciji Rožnatega oktobra, ki je mesec boja proti raku dojk in sem kot koordinatorica za Brežice in Krško skrbela za izpeljavo projekta »Rožnate pletenine«, kjer smo simbolno oblekli drevesa in na tak način opozorili na preventivo ter zgodnje odkrivanje raka dojk. Ta rak iztrga življenje vse preveč ženskam. Čutim, da lahko kot bolnica, ki je raka prebolela, veliko pripomorem k osveščanju pri odkrivanju raka, zato se bom zavzemala, da ED v vsej polnosti zaživi tudi v našem okolju,« je polna načrtov dejala Semrajc Slapšakova in še pojasnila, da je prioriteta ED doseči celostno obravnavo bolnika, ki vsebuje tako operativni poseg oz. kirurško zdravljenje, kemoterapijo, obsevanje, ali hormonsko terapijo, daje velik pomen gibanju, prehrani ter psihosocialni podpori bolniku samemu, kakor tudi bližnjim.

Poletje je tudi čas načrtovanja in svoje misli je sogovornica usmerila v oktober, saj ponovno načrtuje izpeljati t. i. Rožnate pletenine, kakor pripraviti pohod po delu Poti trapistov v Brestanici, poleg tega pa zori misel na redna mesečna srečanja bolnic z rakom dojk v prostorih svojega doma, ker je uredila sobo ter jo poimenovala Osrečevalnica. »Ženske s podobnimi bolezenskimi izkušnjami potrebujemo izmenjavo besed in ob takšni podpori lažje okrevamo,« je še povedala Metka, ki tudi svojo dobrodelnost postavlja na prvo mesto med prioritetami v življenju. »S svojimi zamislimi in izpeljavo le-teh pripomorem k uresničitvi kakšne izmed želja ter tudi s svojo ročno ustvarjalnostjo prikličem nasmeh na obraz kakšne osebe ter sem srečna za podarjeni objem, ki ga prejmem, saj blagodejno vpliva na mojo čustveno plat. Za takšen namen sem izdelala nekaj unikatnih prstanov, ki so osrečili eno izmed ozdravljenk s težko življenjsko zgodbo in je šla lahko z nami v minulem maju v organizaciji ED na strokovno ekskurzijo. To je moj projekt, ki ga delam z veseljem, kakor je veselo lahko življenje samo ter se že veselim, da ga ohranjam tudi za prihodnje obdobje. Zvesta mu bom ostala na takšen in drugačen ustvarjalni način, saj se tudi sama veselim življenja in vsega, kar mi poklanja.«

Metka obožuje tudi kamne v obliki srca. Kakor je povedala, imajo zanjo simbolni pomen, saj je srce človekov motor. V svoji zbirki ima mnogo srčkastih kamnov, ki jih je domov prinesla od povsod, kamor jo je vodila pot. »V mesecu rožnatega oktobra bom tako pripravila t. i. mavrično barvanje srčnih kamnov. K barvanju bom povabila pisano paleto sodelujočih, vsekakor pa tudi »moje Rozike«. Načrtujem, da jih bomo priložnostno razstavili. Verjamem, da bodo marsikomu in marsikateri polepšali nasmeh. Morebiti pa bodo dobili še kakšen drugi namen, saj dobrodelnost nima meja. Sedaj so počitnice in misli se že iskrijo ter bodo do jeseni gotovo v vsej polnosti dozorele,« je z nasmehom zaključila pogovor Semrajc Slapšakova.

M. H.
« Nazaj na seznam