Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pravljične čajanke v parku

Objavljeno: Sobota, 27.07.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
cajanke v parku (9)

Utrinek z ustvarjalne in zabavne čajanke

Sobote v mesecu juniju in juliju so bile rezervirane za doživljanje pravljic iz različnih koncev sveta. Kulturno društvo Fabularij je v sodelovanju z Zavodom Trismegistus pod finančnim okriljem Občine Krško izvedlo Pravljične čajanke za otroke. Odvijale so se tretje leto zapored v mestnem parku v Krškem.

Ljudska pravljica je izvrsten medij, ki otroke uvaja v svet, v katerem odraščajo. Skozi situacije, v katerih se znajdejo glavni liki in njihove usode, se reflektira realnost. Tako v zgodbah prepoznavajo lastno življenje, situacije, okolico, občutja in ljudi, ki jih obdajajo. Ponuja pa se tudi druga možnost, da za hip zbežijo v svet domišljije ter v zgodbah najdejo uteho. Vse to in še več ponuja ta starodavni žanr in z njim Pravljične čajanke v parku.

Pripovedovanje Katje Puntar se je dogajalo prosto, brez slikanice oz. predhodno ponujenega slikovnega materiala. Otroci so tako samostojno ustvarjali lastne miselne podobe, iskali podobnosti z resničnim življenjem in razvijali sposobnost kritičnega mišljenja, čut za pravičnost, poštenost ter se hkrati zabavali. Imeli so proste roke, da so po slišani zgodbi ustvarili svoje lastno umetniško delo, ki je nastalo pod vodstvom metorice Maje Ivanišin iz Zavoda Trismegistus. Nastali so kolaži, izdelki iz gline, različne ilustracije in poslikave, ki jih mladi ustvarjalci hranijo doma.

Vir in foto: KD Fabularij
« Nazaj na seznam