Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prazničen zaključek leta na Klubu posavskih študentov

Objavljeno: Torek, 07.01.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
DSC09693
Na Klubu posavskih študentov se ob vstopu v novo desetletje spominjajo uspehov in dogodkov minulega leta, še posebej ravno zaključenega sklepnega projekta KPŠ veseli december, ki obsega pestro dogajanje skozi ves mesec. Leto 2019 je posebej zaznamovala 20. obletnica Festivala za mlade ŠROT, v decembru pa so po nekajletnem premoru ponovno uspešno izpeljali izlet v praznično evropsko mesto.

Začetek leta s smučarijo. Marca KIFL Fešta v Ljubljani. Pa čistilna akcija. Častim ½ litra v Krškem. 20. ŠROT. Tridnevni Mladinski kulturni festival. Brucovanje v Ljubljani. In KPŠ veseli december. Gre za zgolj nekaj najodmevnejših projektov, ki so jih KPŠ-jevci organizirali za mlade v Posavju v preteklem letu. Največji zalogaj jim že 20 let predstavlja zgodba Festivala za mlade ŠROT, ki je skozi zgodovino med mladimi in mladimi po srcu dobil renome najboljšega uvoda v poletje. Obiskovalci (v zadnjih letih) vseh generacij pa iz leta v leto bolj polnijo prizorišče tradicionalnega dogodka ob koncu šolskega leta.
DSC09814

Za pester zaključek koledarskega leta so tudi tokrat poskrbeli s krovnim projektom KPŠ veseli december – dogajanje so začeli že 1. decembra – na dan boja proti aidsu, ko so v organizaciji Dijaške skupnosti Posavja z deljenjem kondomov in rdečih pentljic po posavskih srednjih šolah ozaveščali o nevarnostih nezaščitene spolnosti. Poleg zastopanja interesov mladih pa si še posebej v decembru prizadevajo tudi za humanitarnost, zato so s pridružitvijo dobrodelni akciji Božiček za en dan pripomogli k prazničnosti decembra za vse. Z vsako leto večjo količino zbranih majhnih škatel, ki rišejo velike nasmehe, mladi v Posavju izkazujejo izjemen posluh za sočloveka.

Največje dejanje KPŠ veselega decembra je bila tudi v letu 2019 KIFL Fešta Posavje, ki se je odvila v petek, 20. 12. 2019, v dvorani Mladinskega centra Krško (dogajanje v spodnji fotogaleriji). Za tokrat povsem slovenske glasbene ritme so poskrbeli delno lokalni An'ene, v Sloveniji že dobro poznani Lumberjack, pravo evforijo pa so povzročili Joker out. Dogodek so organizatorji dopolnili z dobrodelno noto, in sicer v sodelovanju z Mladinskim centrom Krško – s svojo akcijo Analogni spomin za dober namen so se pridružili zbiranju prispevkov za mlado družino Makovec­–Mohar, ki je novembra zaradi hudega požara izgubila svoj dom. Obiskovalci so tako v zameno za prostovoljni prispevek domov odnesli neminljiv spomin na KIFL Fešto Posavje 2019 (polaroidno fotografijo).

Kot zadnji dogodek v letu pa so 26. 12. 2019 po nekajletnem premoru ponovno izpeljali izlet v praznično evropsko mesto – na pravljični Dunaj. Ogledali so si največje znamenitosti, se podučili o zgodovini mesta, zvečer pa nazdravili s kuhančkom ob pogledu na eno najlepših okrasitev v Evropi.

Za ekipo Kluba posavskih študentov, ki se je v letu 2019 tudi malce »pomladila«, je tako uspešnih 365 dni. Z vstopom v novo – 366-dnevno obdobje pa se že spogledujejo z novimi idejami, izzivi in priložnostmi za mlade v Posavju.

Klub posavskih študentov
Foto: Miha Krivec
« Nazaj na seznam