Časopis za pokrajino Posavje
26.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik domačih kolin in jubilej društva

Objavljeno: Ponedeljek, 20.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kostanjevica-praznik domačih kolin 2020 (50)

Nagrajeni pridelovalci domačih izdelkov

Društvo domače koline je v soboto zvečer, dan po godovanju svojega zaščitnika sv. Antona, v kostanjeviški gostilni Žolnir pripravilo tradicionalni Praznik domačih kolin, ki je letos minil v znamenju 20-letnice društva.

Člani društva in drugi, ki še vedno gojijo tradicijo domačih kolin, so letos na ocenjevanje prinesli kar okoli 130 vzorcev domačih dobrot. »Izdelki so po mnenju komisije zelo dobri. Zmagujejo izdelki, ki so zagotovljeno izdelani iz mesa domačega prašiča, čeprav ne moremo povsem izključiti, da kdo ne uporablja tudi mesa, kupljenega v trgovskih centrih. Kdor vzgoji prašiča doma, drugače gleda na predelavo in pridelavo izdelkov,« pravi predsednik društva, ki združuje okoli 120 članov s širšega dolenjsko-posavskega območja,
Kostanjevica-praznik domačih kolin 2020 (3)

Degustacija domačih dobrot

Franc Kovačič.
 
Najštevilnejša kategorija so bile znova krvavice, ki so jih ocenjevalci pod vodstvom Alberta Lorberja ocenili kar 39. Zmagal je Šentjernejčan Franc Grabnar, med Posavci se je najvišje, na deseto mesto, uvrstil Ivan Urbanč iz Podbočja. Najboljše mesene klobase (bilo je 26 vzorcev), nekakšen ekvivalent slavni kranjski klobasi, so naredili pri Hribarjevih v Sajevcah, saj sta prvi dve mesti osvojili Tia in Nevenka, tretje mesto pa je osvojil Vinko Kuntarič iz Vrhovske vasi. Zmaga v kar dveh kategorijah je šla v družino Sintič z Dolenje Pirošice: Boštjan je bil prvi v kategoriji ocvirkov, kjer je bilo 15 vzorcev, njegova sinova Žan in Žiga pa sta osvojila prvi dve mesti med 13 vzorci pečenic. Med 13 vzorci tlačenk je bila najboljša tista, ki jo je izdelal Alojz Žabkar z Dolnje Prekope, drugo mesto je osvojil Jože Petkovšek iz Leskovca pri Krškem. Posebna komisija je ocenila sedem vzorcev slanih potic, najboljšo pa je na ocenjevanje dalo Društvo podeželskih žena Kostanjevica na Krki. Dogodek je postal že tako obiskan, da jim počasi že zmanjkuje prostora, kar priča o tem, da si je ustvaril dober sloves, saj v pokušino brezplačno ponudijo vzorce kolin, udeleženci si morajo plačati le pijačo. Za dobro voljo na dogodku je z glasbo poskrbel Toni Homan.

P. P., foto: P. P. in A. H.
« Nazaj na seznam