Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik kozjanskega jabolka: dve razstavi in pohod

Objavljeno: Ponedeljek, 07.10.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
kozjanski park-razstava jabolk (7)

Razstava starih sort jabolk

V okviru letošnjega, jubilejnega 20. Praznika kozjanskega jabolka so konec minulega tedna odprli dve razstavi in izvedli pohod po kozjanskih sadovnjakih.

V petek, 4. oktobra, so v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odprli razstavo starih sort jabolk. Razstava starih sort jabolk je v programu kozjanskega jabolka tradicionalna in tudi letos sta jo avtorja razstave Adrijan Černelč in Vesna Zakonjšek pričela pripravljati že v poletnih mesecih. Število sort nam priča o bogati biotski raznovrstnosti, kar pa je velika prednost in bogastvo manj razvitih regij. Pri nekaterih sortah jabolk se pojavljajo sinonimi, katere so ob pravem imenu tudi zapisali. Na razstavi so prisotne jesenske in zimske sorte.
kozjanski park-pohod (6)

Pohodniki po sadovnjakih

Med njimi so carjevič, rdeči ovčji nos, zlata parmena, krivopecelj, renete … Na razstavi je 41 različnih sort jabolk iz visokodebelnih travniških sadovnjakov.

Razstavo starih sort jabolk letos spremljala razstava fotografij Kozjanske ptice, avtorja Dušana Klenovška. Fotografska razstava simbolično predstavlja 20 različnih ptic zavarovanega območja. Njihovo oglašanje lahko obiskovalci poslušajo na zvočni tabli, ob tej priložnosti so izdali in predstavili tudi koledar za leto 2020 – Kozjanske ptice.
 
V nedeljo, 6. oktobra, so se podali na 11. tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih. Pohod je Kozjanski park organiziral skupaj s Planinskim društvom Atomske toplice Podčetrtek. Pohod so pričeli v Polju ob Sotli, od koder jih je pot vodila čez Brezovec, Lastnič in Gradišče nazaj v Podsredo. Ob poti so se ustavili pri koči Gobarskega društva Kozjansko-Kozje, kjer je Marta Kunst, predsednica društva, predstavila delovanje društva. Na Čerčkovi domačiji so si ogledali kolekcijski sadovnjak Kozjanskega parka, v katerem raste preko 100 različnih starih sort jabolk in preko 60 sort hrušk. Ves čas pohoda je pohodnike spremljalo sonce in čudoviti razgledi.

Vir: Kozjanski park
 
« Nazaj na seznam