Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik kozjanskega jabolka se približuje

Objavljeno: Torek, 26.09.2023    Rubrika: PANORAMA
odprtje, pkj 2022
Začetek letošnjega Praznika kozjanskega jabolka bo kot je to že tradicionalno v znamenju pohoda po kozjanskih sadovnjakih.

Pestro dogajanje bomo nadaljevali s Hermanovo ustvarjalnico, odprtjem razstav Stare sorte jabolk in Historični vrtovi v Kozjanskem parku in 11. Aškerčevim večerom.  Višek dogajanja pa nas čaka drugi vikend v oktobru, ko bo na trgu Podsreda bogato sejemsko, kulturno, športno in družabno dogajanje. Ves čas Praznika kozjanskega jabolka bo letos potekal tudi fotografski Ex-tempore.
 
TRADICIONALNI POHOD PO KOZJANSKIH SADOVNJAKIH

pohod, pkj 2022
V nedeljo, 1. oktobra, se bomo podali na 15. TRADICIONALNI POHOD PO KOZJANSKIH SADOVNJAKIH. Pohod organiziramo skupaj s Planinskim društvom Atomske toplice Podčetrtek. Letos bo trasa pohoda potekala v okolici Kozjanske domačije v Dobju. Pohod bo v vsakem vremenu in kot pravimo organizatorji: »Nikar ne zamudite enkratnega potepanja po ohranjeni tradicionalni kozjanski kulturni krajini Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje, kjer domačini še znajo skrbeti za naravo in kulturno dediščino kot so to počeli že stoletja.«
 
Zbirno mesto in izhodišče pohoda: 8.30 do 9.00 na Kozjanski domačiji, Ravno 13, 3224 Dobje pri Planini.
Pot: Pohod bo potekal po Biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje, ki od leta 2010 2010 spada v mednarodno mrežo bisofernih območij v okviru programa Človek in biosfera (Man and biosphere – MAB) pod okriljem UNESCA. Pot nas bo vodila od Kozjanske domačije mimo Lovskega doma, nato pa po sadovnjakih, travnikih in gozdovih vasi Repuš, Paridol, Slatina, Gorica pri Dobjem in nazaj do izhodišča, vasi Ravno, kjer se nahaja Kozjanska domačija.
Hodilo se bo po nemarkiranih vaških poteh in travnikih. Ob vodeni poti bodo strokovne razlage sodelavcev Kozjanskega parka in planinskih vodnikov PD AT Podčetrtek.
Pohod bo ob vsakem vremenu in na lastno odgovornost.
Čas hoje: trasa je dolga 10 km, čas pohoda bo okoli 4,5 ure s postanki in razlagami 
 
Hermanova ustvarjalnica_PKJ 2022

Startnina: 10,00 € (priprava pohoda, kartonček, topla malica na Kozjanski domačiji ob zaključku. Startnina ni obvezna. Ostala hrana in pijača iz nahrbtnika)
Oprema: planinska obutev in obleka primerna vremenu
Rok prijave: do sobote, 30. septembra, zaradi lažje organizacije pohoda in tople malice, ki bo zagotovljena le prijavljenim.
Dodatne informacije in prijave:
Ivan Šalamon – 041 794 104, tehnoservis@siol.net (Planinsko društvo AT Podčetrtek)
Barbara Ploštajner – 068 175 072, barbara.plostajner@kp.gov.si (Javni zavod Kozjanski park) 
 
HERMANOVA USTVARJALNICA

V torek, 3. oktobra, ob 16. uri vabljeni na grad Podsreda na HERMANOVO USTVARJALNICO – »Igrača iz blaga«. Ustvarjalnico pripravljamo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje. Na ustvarjalnici si bomo izdelali mehko in posebno igračko ter si ogledali razstavi Igrače Hermana Lisjaka in Herman Lisjak v Kozjanskem parku.
 
RAZSTAVA STARIH SORT JABOLK

razstava jabolk pkj 2022
V sredo, 4. oktobra, ob 18. uri, v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odpiramo RAZSTAVO STARIH SORT JABOLK.  Razstava starih sort jabolk je v programu Kozjanskega jabolka tradicionalna. V bistvu gre vsako leto za enako razstavo vendar vedno v drugi preobleki. Razstavo pričnemo pripravljati že v poletnih mesecih ob zorenju ranih sort jabolk, ki jih do razstave shranjujemo v hladilnici. Za to poskrbi avtor razstave Adrijan Černelč. Kljub letošnji skromni letini bomo razstavili okoli 25 tradicionalnih sort, ki nam pričajo o bogati biotski raznovrstnosti Kozjanskega parka.
 
Tradicionalno razstavo starih sort jabolk vsako leto spremlja tudi razstava, pripravljena skupaj s partnerji, pa naj bodo to društva, zavodi ali pa posamezniki. Letošnja spremljajoča razstava HISTORIČNI VRTOVI KOZJANSKEGA PARKA je nastala v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Avtorja Andreja Mihelčič Koželj in Mitja Simič, konservatorja svetovalca, bosta na razstavi predstavila vrtno arhitekturne spomenike, grajske vrtove in samostanski vrt iz osrčja Kozjanskega parka.
 
AŠKERČEV VEČER

Aškerčev večer 2022
V četrtek, 5. oktobra, ob 19. uri bo v Domu krajanov v Podsredi potekal 11. AŠKERČEV VEČER. Letošnji Aškercev večer bo posvečen slovenskemu literarnemu ustvarjalcu Vladimirju Pavšicu - Mateju Boru. Aškerčevi literarni večeri so že ustaljen del jesenskega dogajanja na Kozjanskem in že od leta 2013 povezujejo lokalne kulturnike. Življenje in delo Mateja Bora bodo predstavili Recitacijska skupina iz Bistrice ob Sotli, Osnovna šola Bistrica ob Sotli, Vrtec Kozje in Kulturno društvo Podsreda.
 
FOTOGRAFSKI EX-TEMPORE

maskota jabolko 2022
Ves čas Praznika kozjanskega jabolka bo letos potekal FOTOGRAFSKI EX-TEMPORE Kozjansko jabolko 2023. Na fotografskem natečaju lahko sodeluje vsak, ki se prijavi in pošlje največ 10 fotografij, ki so bile posnete na območju Kozjanskega regijskega parka in biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje v času od 1. do 8. oktobra 2023. Prijavnico in več o razpisnih pogojih najdete na spletni strani www.kozjanskojabolko.si.
 
Vstop na vse dogodke je prost, pri pohodu je možnost startnine, ki ni obvezna.

Vir: Kozjanski park
 
« Nazaj na seznam
»