Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik kozjanskega jabolka se približuje vrhuncu

Objavljeno: Sreda, 09.10.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
sejem4
Letošnjo jesen se v Kozjanskem parku s prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka že 20. poklanjajo visokodebelnim travniškim sadovnjakom.

Prireditev je iz skromnih začetkov prerasla v eno največjih in najodmevnejših tovrstnih prireditev v Sloveniji, pa tudi širše. Prireditve praznika simbolično potekajo že od 20. septembra, najbolj odmeven sejemski del pa se bo tradicionalno odvijal drugi vikend v oktobru v soboto, 12., in v nedeljo, 13. oktobra.
tek-

Letošnje sejemsko dogajanje bo v soboto, 12. oktobra, ob 10. uri odprl minister za okolje in prostor Simon Zajc.
 
Prireditev je vsebinsko vpeta v sodobna prizadevanja po trajnostnem, krožnem in sonaravnem razvoju, ob upoštevanju načel varstva narave. Praznik kozjanskega jabolka pomembno vpliva na prepoznavnost Kozjanskega, sejemsko dogajanje pa opisujejo kot »okoljski sejem z dušo«. Odlična parkovna praksa nege visokodebelnih travniških sadovnjakov rezultira v zdravem jabolku, ki je »več kot zgolj sadež«, ohranjeni krajini, naravi in sonaravnem trajnostnem razvoju.
 
Kozjanska jabolka prihajajo iz visokodebelnih travniških sadovnjakov, ki so prioritetni, naravovarstveno med najpomembnejšimi habitati v Kozjanskem parku – tu namreč živijo nekatere vrste ogroženih ptic kot so vijeglavka, zelena žolna, pivka, veliki skovik, pogorelček, čuk in rjavi srakoper in ravno zaradi njih so ti habitati vključeni v območje Natura 2000 po »Ptičji direktivi«. Jabolko iz visokodebelnih travniških sadovnjakov pomeni varovanje narave, nadaljevanje tradicije in dediščine naših prednikov, blagostanje in zdravo hrano ter simbol prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega parka in identifikacije domačinov z zavarovanim območjem.
 
SEJEM BO TUDI LETOS ŽIV

Na Prazniku, ki se bo odvijal na trgu Podsreda, se bodo predstavljale ekološke kmetije, tradicionalni obrtniki, društva ... skupaj na 150 stojnicah. Celotno sejemsko dogajanje pa bodo popestrili s kulturnim programom, v katerem se bodo zvrstili ljudski pevci in godci, harmonikarji, folklorne skupine, skupaj prek 200 nastopajočih.
 
Že enajsto leto zapored bomo podelili naziv "Carjevič" – ta naziv si pridobi sadjar, ki v tekočem letu najbolje poskrbi za svoj travniški sadovnjak. Carjeviča bodo ustoličili na sadjarskem tronu.
 
Prav tako enajsto leto bodo podelili naziv "Štrudlmojstr-ca" – ta naziv si pridobi oseba, ki po mnenju komisije speče najboljši "štrudl". Štrudl se razvleče in peče na prireditvenem prostoru pred obiskovalci.
 
Vsako leto pripravijo tekmovanje v najdaljšem olupu. Rekorden olup pripada Martinu Magdalencu in ta olup je meril 730 cm.
 
Tudi letos bodo organizirali rekreacijski tek – S kozjanskim jabolkom do bolj zdravega življenja – ter kolesarili z Jabko na kolo.
 
Poskrbeli bodo tudi za naše najmlajše s številnimi delavnicami. Skratka, tudi letos bo sejem živ.

Vir: Kozjanski park
« Nazaj na seznam