Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik vina, salam in potic v Bistrici ob Sotli

Objavljeno: Torek, 16.04.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Praznik vina, salam in potic v Bistrici ob Sotli

Najboljši vinarji in salamarji 27. praznika vina in 19. salamiade v Šempetru. V njihovi družbi so bile prvič tudi gospodinje, ki pečejo najslajše potice.

Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter je s sobotno večerno prireditvijo v dvorani kulturnega doma v Bistrici ob Sotli sklenilo 27. praznik vina in 18. salamiado. V sklop prireditve so prvič umestili tudi ocenjevanje orehovih potic.

Na ocenjevanjih vina, salam in potic je Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter v preteklih dveh tednih združilo blizu 150 pridelovalcev domačih dobrot. Polna dvorana obiskovalcev je ob kulturnem programu, ki so ga pletli Vokalna skupina La Vita ter z dramsko igro osnovnošolci Petra Žuraj, Ema Dobrna in Alen Labohar, nestrpno čakala na najslajši del, razglasitev zmagovalcev.
Praznik vina, salam in potic v Bistrici ob Sotli

Množica vzorcev vin obiskovalcem ponuja najboljše, kar se pridela v vinogradih v Šempetru in okolici.OCENJEVANJE VIN ...

Naziv šampiona vinskega ocenjevanja je šel Andreju Berkoviču z Orešja za vzorec chardonnaya- izbor, ocenjen z 19,10 točke. Priznanje za šampiona med suhimi vini sta si prislužila Marjana in Roman Šepetavc iz Drenovca za vzorec dornfelderja z oceno 17,90. Tudi nagrade za prvake sort so ob dobri udeležbi vinarjev iz bližnjih krajev, med njimi so bili tudi vinarji iz vinorodnih območij onkraj reke Sotle, povečini šle iz domačega kraja.
Praznik vina, salam in potic v Bistrici ob Sotli

Zadišalo je po štirinajstih orehovih poticah. Napovedali so, da jih bodo prinesle gospodinje, a med njimi je bil tudi en moški predstavnik.

V beli zvrsti in sauvingnonu je slavila Majda Jurše s Sladke Gore, v laškem rizlingu Ivan Zagmajster z Bizeljskega, v rdeči zvrsti Bogo Knez iz Lastniča, najboljšo žametno črnino je v domači Vini Gori pridelala družina Klakočer, v modri frankinji pa je slavil Peter Čuk iz Drenovca. Na vinskem ocenjevanju je sodelovalo 115 vzorcev v kar enaindvajsetih zvrsteh, skupno je bilo podeljenih 29 zlatih, 57 srebrnih in 14 bronastih diplom. Vina je ocenila strokovna komisija v sestavi Anton Vodovnik, Darja Bovha, Milena Rožman in Marjan Preskar.
Praznik vina, salam in potic v Bistrici ob Sotli

Množica obiskovalcev je zaploskala najboljšim.


 
... SALAM ...

Tudi ocenjevalci salam Jože Hudina, Franc Sotošek, Braco Miroševič, Jože Zorenč, Franc Štritof ter Dean Kokot so imeli letos precej dela, saj so na lokalni salamiadi zbrali kar 46 salam. Zmago je z oceno 52,70 točke slavil Silvo Vide iz Šentjerneja, drugo mesto je z oceno 51,20 pripadlo Antonu Gajšku iz Loke pri Žusmu, tretje pa z oceno 50,20 Milanu Doninčiču iz Boštanja. Mesto med najboljšimi salamarji v državi, ki se bodo v Šmarjeti na 23. finalu slovenskih salamiad zbrali 19. maja, so si zagotovili še Tomaž Habinc iz Boštanja in Roman Kragl iz Sevnice. Za najboljšega domačega salamarja je bil razglašen Dušan Planinc.
 
... IN POTIC

Prvo ocenjevanje v poticah je kreiralo štirinajst sodelujočih, med njimi tudi moški predstavnik. Ocenjevanje je dan pred razglasitvijo izvedla tričlanska komisija v sestavi Jožica Stadler, Hermina Gracar in Darija Babič Drašler. »Vse potice so bile izvrstne in narejene s pravo mero ljubezni,« je povedala Jožica Stadler. Prvi zmago za najboljšo potico v Šempetru si je prislužila Paula Mihelin, srebrna diploma je šla Marini Kunej, bronasta pa Anji Ulčnik. Ocenjevanje potic je v sklop praznika društvo uvrstilo, ker si želijo ohraniti to slovensko kulinarično posebnost, s tem pa se poklanjajo tudi marljivemu delu in znanju gospodinj.
 
Ob prazniku je predsednik društva Blaž Černelč pohvalil delo vinogradnikov, kletarjev in salamarjev, ki na lokalnem ocenjevanju in na tekmovanjih višje ravni dokazujejo, da se kvaliteta domačih izdelkov iz leta v leto zvišuje. Dejal pa je tudi, da je njihovo delo podrejeno naravi, zato morajo biti pripravljeni na vse težave. Društvo jim pri pridobivanju znanja, promociji in z organizacijo druženj pomaga na približno štiridesetih dogodkih letno. Čestitke pa je društvu in sodelujočim vinarjem, salamarjem in gospodinjam izrekel tudi župan Franjo Debelak.
 
Neumorna ekipa vinogradnikov in kletarjev je poskrbela, da je množica obiskovalcev lahko vse ocenjene proizvode degustirala, za veselejše razpoloženje je z zabavnimi zvoki v nadaljevanju večera poskrbel ansambel Grand Kvintet, obiskovalci pa so medtem dobili kar dve uganki. V tomboli so ugotavljali dolžino salame velikanke ter težo najtanjše salame.

Emilija Šterlek
 
 
« Nazaj na seznam
»