Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznovali Mohorjevo in blagoslovili obnovljeno notranjost cerkve v Krški vasi

Objavljeno: Torek, 20.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
mohorjevo_v_krski_vasi (27)

Župnik mag. Janez Žakelj blagoslavlja obnovljeno notranjost cerkve v Krški vasi.

Minulo nedeljo so v Krški vasi v tamkajšnji podružnični cerkvi, ki je posvečena zavetnikoma sv. Mohorju in Fortunatu (godujeta 12. julija), obhajali žegnanje, ob tem blagoslovili prenovljeno notranjost cerkve, po maši pa pod kozolcem s krajšim kulturnim programom obeležili še 30-letnico naše domovine.

mohorjevo_v_krski_vasi (25)

Restavriran križev pot v cerkvi

Dela obnove v cerkvi so trajala skoraj eno leto, pri njih so sodelovali tudi nekateri marljivi župljani, je omenil župnik mag. Janez Žakelj, ki je mašno daritev obhajal z misijonarjem v Malaviju p. Lojzetom Podgrajškom, in povzel vsa opravljena dela, ki jih je nato tudi blagoslovil. Navedel je, da je bila cerkev v celoti očiščena in potem prebeljena, za stranskima oltarjema so bile dokumentirane 500 let stare poslikave, ki so zdaj tudi vidne na posebni sliki ob vsakem oltarju, oltarji so bili ojačani, štirje stari kipi nad glavnim oltarjem so bili zaplinjeni, da so se uničili lesni zajedavci, v prezbiteriju je na novo stara slika umirajočega Jožefa, na novo je narejeno ozvočenje, speljana elektrika in povsem nova razsvetljava ter oprijem na koru, polkna na zvoniku so temeljito obnovljena, najbolj vidna razlika je, da sta se odstranili stara ograja in harmonika na koru ter se zamenjali s kovano ograjo pred korom in zunaj pri vhodu na kor, ki posnema desno gotsko okno, ki je med najbolj pristnimi v cerkvi. Kot je še povedal Žakelj, je bil v celoti restavriran tudi križev pot v cerkvi ter je zdaj v celoti na stenah na levi in desni strani. Pod postajami so vidni botri postaj, anonimni botri pa so napisani zadaj na okvirju, izjema je deseta postaja, kjer so zadaj popisani vsi delavci, ki so sodelovali pri obnovi, zraven pa dodana aktualna fotografija cerkve.
mohorjevo_v_krski_vasi (45)

MoPZ Ivan Kobal Krška vas

"Ko bodo čez mnogo let mogoče spet obnavljali cerkev, bo to zanimiv dokument nesebične ljubezni domačih ljudi do te krškovaške cerkve. Ta več kot 500 let stara božja hiša je kraj, kjer sta se skupaj s Krško vasjo dvigala k nebu v molitvi veselje in žalost mladih in starih, žensk in moških. S tem, ko ste poskrbeli za to cerkev, ste pokazali, da vam je ta kraj svet, dediščina vaših prednikov pri srcu in še posebej, da tudi vi zaupate v božjo pomoč," je še izpostavil na koncu in verniki so nato skupaj zapeli zahvalno pesem.

mohorjevo_v_krski_vasi (54)

Prisrčen nastop bratov in sestrice Ivanšek

V imenu župljanov se je domačemu župniku zahvalila Melita Zagorc Vegelj, ki mu je izkazala hvaležnost, da se je zavzel in vodil obnovo krškovaške cerkve. "Po tem prepoznavamo vaše spoštovanje do dela naših prednikov in hkrati vašo skrb, saj ste s tem tudi nam in našim zanamcem omogočili, da imamo varen in lep prostor, kjer skupaj častimo Boga in gradimo našo skupnost," je dejala v zahvali.

Po maši je pod kozolcem v Krški vasi sledil še krajši program, ki ga je pripravilo domače Kulturno društvo Ivan Kobal. Vezno besedilo je prebiral Marjan Piltaver, nastopili pa so MoPZ Ivan Kobal Krška vas pod vodstvom Franca Veglja, Filip Adlešič na harmoniki, Luka, Blaž in Nika Ivanšek ter Vegelj in Bogdan Štefanič, ki sta na koncu poprijela vsak še za svojo harmoniko in dodala piko na i letošnjemu prijetnemu Mohorjevemu v Krški vasi, ki se je zaključilo z golažem in druženjem.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte