Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznovanja in dobrodelnost na Jesenicah na Dolenjskem

Objavljeno: Četrtek, 28.07.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
slavcki 2

KUD Slavček Velika Dolina med nastopom

Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so v soboto, 23., in nedeljo, 24. julija 2022, povezovale krajanke in krajane KS Jesenice na Dolenjskem.

PGD Obrežje je v soboto priredilo tradicionalno gasilsko veselico, z dobrodelno noto. Izkupiček veselice bo namenjen nabavi eksternega defibrilatorja AED, ki bo nameščen v Slovenski vasi. To je že drugi defibrilator, ki ga bo PGD Obrežje s pomočjo donacij podjetij in posameznikov priskrbelo za območje KS Jesenice na Dolenjskem. Na veselici so v popoldanskem času člani PGD, v obliki delavnic in iger, poskrbeli za najmlajše. Zvečer pa so odrasli lahko zaplesali in se zabavali z glasbeno skupino Džuboks.
ljudi

Obiskovalci tradicionalnega »Proščeja«


Gasilci so svoje delo s pripravo prireditvenega prostora in točenjem pijače nadaljevali še v nedeljo dopoldan pri cerkvi sv. Marije Magdalene, kjer je v sodelovanju s Turističnim društvom Jesenice na Dolenjskem potekalo tradicionalno »Proščeje« in kulturni program. Ta se je pričel takoj po končani sveti maši v tamkajšnji cerkvi, ki jo je vodil g. župnik Janez Zdešar.

Bogat kulturni program so popestrili otroci naše krajevne skupnosti z recitacijami, deklamacijami in kratko gledališko igro v narečnem jeziku. Poskrbeli pa so tudi za povezovanje programa. Nastopili so: Zala Cvetko, Ajda Gajski, Lara Žrlič, Tara Plejić, Luna Križanac, Matevž in Gašper Frigelj.

Za pevske vložke sta poskrbela KUD Slavček z Velike Doline in vokalna skupina Andante. Dogodek pa je zaključil mojster na harmoniki g. Brane Žibert iz Boštanja.

Vsem omenjenim se zahvaljujemo za pomoč in srčnost pri delu.

Barbara Gajski
« Nazaj na seznam
»