Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznovanje Petrove nedelje v Radečah

Objavljeno: Torek, 28.06.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
petrova nedelja v radecah (1)

S Petrove nedelje v Radečah

V nedeljo, 26. junija, smo po daljšem času, ko zaradi epidemije to ni bilo mogoče, ponovno slovesno praznovali godovni dan svetega Petra, ki je zavetnik župnije Radeče. Pri obeh svetih mašah v župnijski cerkvi se je zbralo lepo število župljanov.

Apostolu Petru je naša župnija posvečena že od nekdaj. V pridigi župnika Mira smo slišali, da je njegov kip, ki v cerkvi krasi glavni oltar, nekaj posebnega. Sveti Peter je upodobljen kot na prestolu sedeči poglavar, v neobičajni obleki in s papeško tiaro na glavi. Mogočen in vpliven, pa čeprav je bilo takih trenutkov v njegovem življenju verjetno malo. Bolj kot časti je bil vajen vsega hudega, saj mu gotovo v ničemer ni bilo prizaneseno… Pri osrednji maši je sodeloval župnijski pevski zbor, ki se od letošnje pomladi na veselje mnogih s pesmijo ponovno oglaša s cerkvenega kora, v mašnih prošnjah pa tudi predstavniki različnih župnijskih skupin, kot so pastoralni svet, zakonski skupini, Karitas, molitvena skupina in skupina mladih. Po maši so veroučenci prejeli svoja letna spričevala, saj naš župnijski praznik sovpada s koncem učnega leta.

petrova nedelja v radecah (9)
Sledilo je druženje. Za mladino ob sladoledu, za vse pa ob pijači in dobrem raznolikem pecivu. Bilo je domače, pečeno po naših domovih, ob njem pa je bil tudi klepet v senci pod streho Petrovega doma sproščen, prijeten in koristen. Tako je bilo vedno, a v času po koroni to cenimo bolj.

Mateja Kovač, foto: Miran Prnaver
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte