Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prečudovite jaslice v boštanjski farni cerkvi vabijo k ogledu

Objavljeno: Četrtek, 06.01.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Jaslice, Bostanj7

V župnijski cerkvi Povišanja sv. križa v Boštanju so na ogled jaslice, ki so ene večjih v Sloveniji.

V župnijski cerkvi Povišanja sv. križa v Boštanju so vse do praznika luči – svečnice, 2. februarja, ki se v rimskokatoliški cerkvi praznuje kot zadnji dan božiča – na ogled prečudovite jaslice, ki jih je postavil domačin Ciril Udovč. Za postavitev jaslic v domači cerkvi se trudi že več kot trideset let in pri postavitvi figur, ki jih je večino sam izdelal, tudi večino dela opravi sam.

»Jaslice se začenjajo v bližini oltarja, v votlini pod mestom Betlehem, kjer je prikazano Jezusovo rojstvo. Svetopisemski del jaslic nato preide v našo predrago domovino Slovenijo, k njenim naravnim lepotam in znamenitostim. Povezavo predstavlja svetovno znani solkanski most, ki pelje v našo prelepo župnijo, s katero sem povezan z vsem srcem. Tu je v središče postavljena maketa župnijske cerkve Povišanja sv. križa, podružnične cerkve si sledijo od leve proti desni: Šmarčna, Kompolje, nad njima pa Log, Okič, Lukovec in kapela nekdanje graščine; najviše stoji Marijina romarska cerkev na Topolovcu,« teče opis postavitve jaslic v boštanjski župnijski cerkvi, ki so ene večjih v Sloveniji in so doslej že marsikoga očarale.

Jaslice, Bostanj11

Jaslice imajo tudi motive iz domačega okolja.

Jaslice si je mogoče ogledati vsak dan do svečnice med 8. in 20. uro. Poseben čar imajo v večernih urah, ko pride do izraza igra svetlobe, senc in teme – v 240 sekundah se pred očmi obiskovalca odigrata dva ciklusa: dnevni od sončnega vzhoda do zahoda z raznimi dnevnimi dejavnostmi ter nočni ciklus, ko se prižge nešteto luči. »Ob ogledu jaslic vam želim, da se vas dotaknejo. V njih boste našli tudi odgovor, zakaj že več kot 30 let z velikim veseljem posvetim skoraj mesec časa, da jih postavim. Hvala prijateljem, ki mi pomagajo v prvih dneh, ko skupaj naredimo osnovno ogrodje in pripravimo vse potrebno za začetek mojega samostojnega ustvarjanja,« zaključi misli sogovornik in zaželi vsem vse dobro v letu 2022.

Smilja Radi, foto: Vinko Šeško

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je zšel 6. januarja 2022.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte