Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predavanje Janka Gorenca v mesecu jezikov

Objavljeno: Ponedeljek, 16.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
janko_gorenc_predavanje_o_jezikih (22)

Janko Gorenc z zbirko števnikov od 1 do 10 v različnih jezikih in narečjih/dialektih sveta

Minuli četrtek je v sejni sobi MC Brežice Janko Gorenc z Drnovega, samostojni raziskovalec jezikov, ki zna na pamet šteti od 1 do 10 v 500 jezikih, na predavanju predstavil in podrobneje opisal zgodovino jezikov, pisav, govorov, števil ter predstavil svoje delo in raziskovanje.

Smo v septembru, mesecu jezikov – 26. september je razglašen za evropski dan jezikov –, zato se je Gorenc, ki sam zase pravi, da je samouk, ter se že več kot 35 let ukvarja z zbiranjem različnih števnikov in raziskovanjem številčnih sistemov iz različnih jezikov, odločil, da bo predavanje posvetil tej tematiki. Kot nam je zaupal, je leta 1984 ob branju jugoslovanske revije Politikin zabavnik, v kateri so pisali o štetju od 1 do 10 v desetih jezikih, prišel na idejo, da bi se lotil podrobnejšega raziskovanja številčnih sistemov v še več jezikih. »Želel sem izvedeti, kako štejejo npr. v Papui Novi Gvineji, kjer govorijo več kot 800 jezikov, ali v Severni Ameriki in Afriki,« je pojasnil. Vsa ta leta je nastala tudi zbirka števnikov, v kateri je zajel več kot 50 tisoč jezikov, narečij/dialektov in govorov. Kot je omenil, je podatke pridobil s pomočjo letalske pošte, po telefonu, v knjižnicah, na spletnih straneh, preko osebnih pogovorov, pri tem so mu pomagali slovenski misijonarji, popotniki, študenti iz afriških držav in preko elektronske pošte, spletne strani itd. »Danes si veliko raje dopisujem po elektronski pošti, saj gre vse veliko hitreje, včasih sem moral za neko pismo čakati tudi po tri mesece,« pravi in dodaja, da je med letoma 1984 in 1998 pridobil 2300 različnih pisem s števniki v različnih jezikih, danes pa jih dobi tudi do 500 v enem letu. Gorenc še pove, da nekaterim štetje od 1 do 10 v toliko jezikih ne pomeni prav nič, a je sam drugačnega mnenja: »Ko se s tem začneš ukvarjati, zraven ugotoviš še nešteto drugih stvari, od razdelitve jezikov do načina uporabe številk.«
janko_gorenc_predavanje_o_jezikih (2)

Na predavanju je Gorenc razstavil del pisem in drugega gradiva, ki mu pomaga pri raziskovanju števnikov v različnih jezikih.


55-letni Gorenc, ki je pred leti nastopil v šovu Slovenija ima talent in je pred desetimi leti izdelal tudi spletno stran, je bil sicer kar malo razočaran nad zelo slabim obiskom njegovega predavanja. V načrtih je tudi že imel, da bi svojo zbirko izdal, a bi to zanj predstavljalo previsoke stroške, pa tudi vprašanje, kako bi se prodajalo, glede na to da že za predavanje ni bilo pretiranega odziva. »Očitno pri nas to ni zanimivo, v tujini je drugače. Mladi, od katerih dobivam elektronska sporočila s števniki v različnih jezikih, mi pravijo, da sem že kar legenda,« je še dejal in dodal, da ima v načrtih podobna predavanja tudi še v nekaterih drugih krajih v upanju, da bo tam odziv boljši.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte