Časopis za pokrajino Posavje
18.09.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predavanje o ADHD na Mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice Krško

Objavljeno: Petek, 13.10.2017    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_9513
Starši, vzgojitelji in učitelji so lahko v torek, 10. 10. 2017,  na Mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice Krško prisluhnili predavanju Sabine Korošec Zavšek, prof. defektologije in vodje Zavoda – Centra za pomoč otrokom in staršem, ki že več let dela z otroki s posebnimi potrebami na različnih področjih.

Poučuje v osnovni šoli s prilagojenim programom  ter v oddelkih posebnega programa vzgoje in izobraževanja, kot mobilni specialni pedagog izvaja dodatno strokovno pomoč otrokom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, bila je ravnateljica osnovne šole s prilagojenim programom in je redna članica ter občasna vodja senata Komisije za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami na ZRSŠ v Celju.

Gospa Sabina je na predavanju, ki se ga je udeležilo lepo število obiskovalcev, spregovorila o ADHD. Predavanje je knjižnica organizirala glede na potrebe uporabnikov, ki se v vsakdanjem življenju doma ali v službi srečujejo z nemirnimi otroki. Govorimo o t. i. sindromu ADHD (angl. Attention deficit hyperactivity disorder) – primanjkljaju pozornosti in motnji hiperaktivnosti pri otrocih in mladostnikih, za katero je značilen nemir, nesposobnost usmerjanja pozornosti in izpolnjevanja navodil.

Veliko otrok  v današnjem času vstopa v vzgojno izobraževalni sistem z odločbo o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. Tako otroci s temi težavami dobijo priložnost, da se enakovredno vključijo v šolski sistem in ga tudi uspešno zaključijo. Se pa hkrati s tem, ko se ti otroci vključujejo v redne programe izobraževanja, pojavlja tudi stiska vzgojiteljev in učiteljev, saj otrok z ADHD vnese v redno skupino precej sprememb in delo v takšni skupini je lahko velikokrat težje kot v običajni. Zaradi svojih specifik so ti otroci prav tako lahko 'trd oreh' tudi pri domači vzgoji.

Predavateljica je v svojem predavanju sprva predstavila značilnosti otrok s tovrstnimi težavami (nemir, pomanjkanje pozornosti, pozabljivost, delanje  napak, nestrpnost, nizek frustracijski prag, prekomerno govorjenje, potreba po neprestanem gibanju, …), nato pa se je posvetila strategijam za pomoč tem otrokom (določena dnevna rutina, pomoč otrokom pri organizaciji dela, uporaba beležk,  jasna in kratka navodila,  več krajših odmorov, več športnih aktivnosti …).

Če otroke z ADHD  ne obravnavamo pravilno in če odraščajo z neprestanim obtoževanjem in krivdo, lahko to vodi v kasnejšo delinkventnost. Spodbujati je potrebno otrokova dobra področja, da bodo lahko razvili dobro samopodobo. Zelo pomembno vlogo igra pohvala.  Najpomembnejše in hkrati najtežje za vse, ki živijo in delajo s temi otroki pa je, da v prvi vrsti najprej umirijo sebe. Da lahko svoj notranji mir posredujejo njim. Da jih lahko začutijo in jih imajo radi. Ob tem se lahko tudi otroci z ADHD  razvijejo v čudovite osebnosti.

Gospa Sabina, sicer tudi sama mama otroka za ADHD, je s svojo toplo energijo ter z veliko zalogo znanja in izkušenj  pritegnila in dobro vzdrževala pozornost slušateljev, katerim želimo, da bodo čim več slišanega lahko uporabili v svojem vsakdanjem življenju.
 
Klavdija Šiško Možgan
Foto: Melita Voglar
 
 
« Nazaj na seznam
»