Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predavanje Saša Kroneggerja »Mladi v svetu danes«

Objavljeno: Sreda, 07.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0302

Predavatelj Sašo Kronegger

V torek je v Kulturnem domu Krško potekalo predavanje z naslovom »Mladi v svetu danes«. Predavanje je v okviru Mladinskega centra Krško, Kulturnega doma Krško in Lokalne akcijske skupine Krško v nizu predavanj na temo »Pot do sreče obstaja« izvedel Sašo Kronegger, socialni pedagog, transakcijski analitik in svetovalec s širokim spektrom delovanja.

Vse prisotne je najprej nagovorila Mihaela Kovačič, vršilka dolžnosti direktorja Mladinskega centra Krško. Vsem je zaželela prijeten večer, med drugim je dejala: »Danes je dan za mladinsko tematiko. Saša Kroneggerja poznam že dobrih petnajst let. Z nami je sodeloval tudi na projektu Žuramo brez drog in alkohola«.
DSC_0281

Mihaela Kovačič, v. d. direktorice MC Krško


Kronegger deluje na področju komunikacije in sistemov podpore, reševanja konfliktov, timskega dela in vzgoje v družini. Ravno tako se posveča tudi moderiranju procesov in mentorstvu. »Pri svojem delu spodbujam ljudi, da se odkrito pogovarjajo,« je uvodoma izpostavil.

Na začetku predavanja je dejal, da se je svet spremenil in da ljudje delamo več, kot je potrebno. »Smo t.i. »Družba 4.0«, v kateri je vse digitalizirano, hitro, omreženo,« je poudaril in nadaljeval, da opravljamo t.i. late macchiato office službe – sedimo ob kavi in se pogovarjamo o službi. Vse to pa mlade spravlja v nezavidljiv položaj, kot je v nadaljevanju razložil Kronegger.

Mladi stremijo h kratkoročnemu zaslužku, kar je seveda napačno merilo za uspeh, v svetu se vse bolj povečujejo razlike med bogatimi in revnimi, mladi pa si vse bolj želijo izstopati, biti nekaj posebnega, »biti VIP,« kot se je izrazil Kronegger.

Fenomen mladosti v današnjem svetu

Predavatelj se je dotaknil tudi fenomena podaljševanja mladosti – danes je definicija mladosti drugačna, kot recimo pred 70-imi leti. Leta 1950 so mlade definirali v starostnem obdobju od 15 do 18 let, dandanes pa se je ta meja razmahnila do 30. leta in še čez, je navedel Kronegger in pri tem še dodal, da »študij vse bolj postaja socialni korektiv, saj je večina slovenskih mladih kar »parkirana« v študij, da lahko še naprej živijo doma in uživajo subvencionirano prehrano«.

Kronegger se dotakne tudi nelinearne poti prehodov v odraslost v primerjavi s starejšimi generacijami in izpostavi dejstvo, da odraslost med mladimi ni več razumljena kot vrednota, mlade pa označi za »digitalne domorodce«, ki zrejo samo še v filtrirane podobe sveta, so izpostavljeni pritisku kulta lepote in posegajo v lastno telo, npr. s prekomernimi tetovažami.

Vzgoja

Pri vzgoji po Kroneggerjevih besedah prednjači pedocentrizem – otrok je postal središče dogajanja v družini, v ospredju pa je njegova dobrobit. »Meje so povsem razvodenele, v ospredju pa so t.i. helikopterski starši, ki otroka kar naprej nadzorujejo,« je nadaljeval Kronegger.

Ravno tako danes starši otroku vcepijo misel, da je nekaj posebnega in izjemnega, zaradi česar se ta otrok kasneje težko vklopi v družbo. »Moraš biti del kolektiva,« je zaključil Kronegger in obenem poudaril, da se dandanes otroci več ne zavedajo, da se morajo za željeno potruditi, saj vse želijo dobiti takoj. »Ideja ne prinese denarja, prinese ga trud,« je poudaril Kronegger.

V nadaljevanju se predavatelj dotakne tudi lažnega občutka večopravilnosti, ki vodi zgolj v razdrobljeno pozornost in hitrejšo utrujenost ter preobremenjenost z dražljaji pri mladih.

Na drugi strani pa je Kronegger izpostavil, da podpira to, da mladi izrazijo svoje potenciale v svetu digitalizacije.
Dotaknil se je še ene pomembne teme, in sicer gre za površne odnose, ki vladajo med mladimi ter za nizko stopnjo kritične pismenosti, opozoril je tudi na razkorak med aktivnimi in pasivnimi mladimi in izpostavil, da je v svetu med mladimi vse več težav v duševnem zdravju ter da je samopodoba mladih nizka, vzorci vedenja pa so nekritični.

Preventivni programi za podporo mladim

V zaključku predavanja se je Kronegger dotaknil še pomembnosti preventivnih programov za podporo mladim predvsem v smislu gradnje odnosov in njihovega razumevanja. Predstavil je sisteme spoprijemanja s stresom, govoril je o analogni socialni mreži (starši, družinski prijatelji) in izpostavil, da so mladi premalo dejavni v smislu vzpostavlja širše socialne mreže v šoli.

»Odrasel človek se mora osamosvojiti, se pripraviti za delo in delovati v skupnosti, sodelovati z vrstniki, rabi intimno razmerje in razviti mora svojo življenjsko filozofijo,« je predavatelj strnil svoj pogled na položaj in razvoj mladih v svetu danes. »Ljudje smo srečni, kadar smo vključeni in ima naše življenje smisel, zato podprimo mlade, da najdejo svoje poslanstvo in podprimo tudi starše, da bodo lahko opora odraščajočim otrokom,« je svoje razmišljanje strnil Kronegger.

Vrstila so se vprašanja publike, na katera je predavatelj z veseljem odgovoril, nato pa je sledila še predavateljeva zaključna misel: »Odrasli smo kot posoda, ki drži lego kocke. Mladi naj jih pa sestavijo. Smo tam za otroke, njim v podporo. To je naša pomembna vloga, naš izziv.«

A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte