Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pri družini Rueh v Brežicah v naravo vrnili tri navadne postovke

Objavljeno: Torek, 26.07.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
rueh_brezice_vrnitev_navadne_postovke_v_naravo (27)

Ena od navadnih postovk, tik preden je spet odletela v naravo

Pri znani brežiški družini Rueh so v ponedeljek pripravili zanimiv dogodek, saj so v naravo spet izpustili tri ptice navadne postovke, ki so jih pred približno dvema mesecema našli v neposredni bližini njihove Okrepčevalnice Vrtnica, in tako poskrbeli za zgodbo s srečnim koncem. O tej vrsti ptic je nekaj več povedal naravovarstvenik Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka.

Navadne postovke so Ruehovi pripeljali direktno iz Zavetišča za divje živali na Muti, kjer so jih pod budnim očesom veterinarja Zlatka Goloba oskrbeli in pripravili za vrnitev v naravo. Katarina Rueh, njena vnukinja Karla Rueh Vogrin in Aljoša Šumlaj, ki so te ptice našli in poskrbeli zanje, so jih v kartonih odnesli na teraso, od koder so spet odletele v svobodo.

Našli so jih v bližini stare pošte v Brežicah

rueh_brezice_vrnitev_navadne_postovke_v_naravo (18)

Katarina Rueh, Karla Rueh Vogrin in Aljoša Šumlaj so ptice pred izpustom prinesli v kartonih.

Kot nam je opisala Katarina Rueh, je ena od njihovih strank v lokalu opozorila, da je na ulici za sodiščem videla majhnega ptiča, ki ni mogel leteti, saj je imel poškodovano perut. "Moja vnukinja Karla je šla pogledat in ga prinesla domov. Ker se že celo življenje ukvarjam s ptiči, sem ga seveda takoj sprejela in ga začela hraniti. Ker se že od prej poznamo z g. Klenovškom, smo najdenega ptiča fotografirali in mu poslali, misleč, da je sovica, a nam je strokovnjak takoj povedal, da gre za postovko. Najprej smo ga hranili s pinceto in mu pomagali pri tem, da je požiral, že tretji dan pa je sam pojedel cel piščančji file," je navdušeno pripovedovala in dodala, da se je tudi zelo hitro navadil na njen glas, ne nazadnje ga je imela kar pri postelji. Počakali so, da je minil vikend in ga takoj na začetku tedna odpeljali na Muto, kjer so takoj poskrbeli za njega. Omenila je še, da je v preteklosti na podoben način rešila tudi že laboda.
rueh_brezice_vrnitev_navadne_postovke_v_naravo (12)

Dušan Klenovšek (levo) in Primož Rueh


Šumlaj pa nam je zaupal, da je nato čez nekaj dni na podobnem mestu, pri nekdanji brežiški pošti, našel še dve navadni postovki. "Šel sem v pekarno in sem pri stojalu za kolesa videl dve majhni puhasti kepici, ki sta bili podhranjeni in za kateri sem takoj vedel, da morata biti neka posebna vrsta ptice. Nato smo ju s staršema dali v kartonsko škatlo, nahranili in se povezali z zavetiščem na Muti, kamor smo ju tudi odpeljali," je pojasnil.
rueh_brezice_vrnitev_navadne_postovke_v_naravo (2)

Navadna postovka od blizu


Spadajo med sokole

Klenovšek je pojasnil, da so navadne postovke, za katere marsikdo najprej misli, da so sove, ptice ujede iz družine sokolov (na Hrvaškem jim pravijo Vjetruše). So majhni, vitki sokoli z dolgimi, prišiljenimi perutnicami in dolgim repom. Dolge so do 34 cm. Samec ima modro sivo teme in lica, zgoraj je rjavo rdeč s črnimi podolžnimi pegami, spodaj smetanasto bel s podolžnimi temnimi pegami, rep ima pepelnato siv s črnim robom. Samica ima cimetovo rjavo glavo in hrbet ter rdeče rjav progast rep. "Gre za ptiča odprte pokrajine in medtem ko lebdi v zraku, se z 20, 30 metrov fokusira na svoj plen, največkrat miško, ter se nato naenkrat spusti do tal, da bi jo zagrabil. Uspe mu mogoče enkrat v desetih poskusih," je dodal kot zanimivost in še, da gnezdijo v mestih, ki imajo veliko zelenic in dreves, opazil jih je tudi že v Krškem in Sevnici. Gnezdo imajo zelo radi na kakšnem iglavcu, kjer je gosta krošnja, da ostanejo neopazni, in izkoristijo že prej narejeno gnezdo od vran ali srak, saj ga sami ne znajo narediti. 

Ob tej priložnosti se je zahvalil najditeljem, da so navadne postovke sploh opazili in tako lepo poskrbeli zanje. Izpust v naravno okolje so si prišli ogledat tudi nekateri iz soseščine.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»