Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pri Kolićevih na okrepčilu pred pričetkom Kolesarske Jakobove poti

Objavljeno: Petek, 23.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
jakobovapotkolic (13)

(z leve v zgornji vrsti) Zakonca Helena in Franc Štefanič, (z leve v spodnji vrsti) gostiteljica Mateja Kolić in župnik Zvonko Podvinski

V Brežicah smo danes prisostvovali posebni skupini kolesarjev, ki je tja iz številnih slovenskih krajev prispela z vlakom. Gostili so jih na domačiji pri Kolićevih ter jim pred nadaljevanjem kolesarske poti pripravili okrepčilo, kar je sicer že vsakoletna tradicija.

S kolesom so nato pot nadaljevali do slovenske meje, kjer je začetna točka slovenske Kolesarske Jakobove poti. S Heleno in Francem Štefanič smo ob tem spregovorili nekaj besed in povedala sta, da je pred njimi 5-dnevna kolesarska etapa, ki se bo končala v Trstu. Po njunih besedah je omenjena pot del evropskega kamina. Zakonca Štefanič iz Kočevja sta Camino s kolesi prevozila leta 2004, nato pa sta med drugim začrtala in označila tudi to pot, ki je speljana čim bliže pešpoti. Organizatorja današnjega kolesarskega kamina sta bila navdušena nad zanimivostmi in prijetnostmi ob trasi, izdala sta tudi vodnik po kolesarski poti, zato sta prepričana, da bo vse to doživela tudi tokratna kolesarska skupina. Že pri Kolićevih se jim je pridružil (kasneje pa jim je v Slovenski vasi podelil blagoslov) duhovnik Zvonko Podvinski, ki duhovniški poklic opravlja na Švedskem, v teh dneh pa se mudi v domačih krajih.

M. H.
« Nazaj na seznam
»