Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prižig lučk v Brežicah - z Lučkami

Objavljeno: Četrtek, 02.12.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_20211202_172444

Otroški pevski zbor Lučke iz Kapel z Bibo Novak

Na letošnji drugi decembrski dan so novoletno okrasitev in osvetlitev "zagnali" tudi v Brežicah, kjer so sprva nameravali vse izpeljati na prostem, a je deževno vreme botrovalo temu, da je prvi del prižiga lučk potekal v dvorani MC Brežice, kjer je nastopil Otroški pevski zbor Lučke iz Kapel, ki ga vodi Biba Novak. Pod organizacijo dogajanja v prazničnem mesecu, poimenovanega Brežice, moje praznično mesto, se je tudi letos ob pomoči Občine Brežice spet podpisal Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice.

prizig_luck_v_brezicah (35)

Prižig lučk je motil dež.

Lučke, ki delujejo dve leti, so z utripajočimi jelenovimi rožički, baloni s konfeti in prepevanjem pesmic - med drugim tudi Najine lučke, ki ima že 41 tisoč ogledov na YouTube - pričarale nekaj predprazničnega vzdušja že v dvorani, nato pa se je dogajanje predstavilo pred MC Brežice oz. v park, kjer je sledil prižig lučk. Še večji obisk je zagotovo skazilo slabo vreme pa tudi trenutni ukrepi zoper covid-19.

Tudi letos igra svetlobe in barv v brežiškem parku
prizig_luck_v_brezicah (54)

Dobra vila je izpolnjevala želje.


Park pri MC Brežice bo tudi letos kraj, kjer bo igra svetlobe in barv ponazorila čarobno praznično vzdušje, znotraj parka pa vabijo, da v veselem decembru raziščete tudi vilinsko pot, polno ugank, foto kotičke in ob določenih dnevih uživate v pravi čarovniji - igri svetlobe in barv ter božični pravljici, ki se bo v parku povedala kar sama. Prvič vas na to čudovito izkušnjo vabijo že to nedeljo, 5. decembra, od 17. ure dalje. Rdeča nit letošnje okrasitve v parku je recikliranje in ponovna uporaba odpadnih materialov. Priporočajo tudi sprehod skozi staro mestno jedro, ki ga letos prvič krasi 20 smrečic, ki ponazarjajo 20 krajevnih skupnosti v občini. Za okrasitev smrečic so poskrbeli otroci brežiških vrtcev in OŠ, lokalna turistična društva in Društvo kmetic Brežice, ki so s tem prispevali k trajnostnemu ravnanju.
prizig_luck_v_brezicah (42)

Kljub deževnemu vremenu je bilo na sejmu oz. pri lesenih hišicah vseeno živahno.


Prvi božični sejem z lokalnimi ponudniki

Danes je svoja vrata odprl tudi prvi božični sejem, ki bo na isti lokaciji - pred vhodom v MC Brežice - tudi 5., 12. in 23. decembra med 17. in 20. uro. Vabijo vas, da z obiskom prazničnih stojnic podprete lokalne ponudnike, ki se predstavljajo. Vsako soboto bo v igralnici MC Brežice organiziran tudi praznični otroški živ žav, na katerem bodo otroci izdelovali voščilnice, okraske za smrečice in drobna darila za najdražje. Za zaključek prazničnega decembra pa vse najmlajše vabijo 23. decembra na humorno, inovativno in interaktivno avtorsko predstavo Božični pridnometer, tega dne bo otroke obiskal tudi Božiček. Prevzem brezplačnih kart za predstavo bo možen od 13. decembra dalje v Klubu MC Brežice.

Nekaj besed je ob tej priložnosti namenil tudi župan Ivan Molan, ki je poudaril, da je december mesec, v katerem se po navadi ljudje srečujemo, se obdarimo in skupaj poveselimo, a bo letos že drugo leto vse to omejeno, tudi zbrati se bo možno v manjšem številu kot sicer. "Vendar verjamem, da boste ta december naredili prazničen predvsem zaradi svojih otrok pa tudi zaradi vas v manjših skupinah ter tudi na tak način pričarali ta mesec prazničen in čaroben, kot si ga otroci želijo. Zato dragi starši, naredite vse, da vsaj vaši otroci ne bodo občutili te epidemije, ki jo mi, odrasli, in bomo na koncu vsi skupaj veseli, da smo zaključili še eno uspešno leto," je dejal župan.

Prvič bo okrašen tudi prenovljeni železni most čez Savo in Krko

Kot so nam sporočili z Občine Brežice, bodo za okrasitev letos namenili 25.000 evrov, gre za postopno okraševanje mesta oz. praznično osvetlitev javnih stavb v mestu. V lanskem letu je občina prvič izvedla okrasitev javnih stavb s prazničnimi lučkami (Vodovodni stolp, stavba občine, mestna hiša, Dom kulture, most na Bizeljski cesti, križišče pri gradu), letos se bo praznično okrašenim javnim objektom pridružil prenovljeni železni most čez Savo in Krko. Vodovodni stolp letos ne bo okrašen z lučkami, saj poteka njegova temeljita obnova.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»