Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt Razvijamo čutila

Objavljeno: Petek, 29.11.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Vrtec Ciciban sevnica (193)

V Vrtcu Ciciban Sevnica so sodelovali v projektu Razvijamo čutila, ki so ga zaključili z razstavo in kratko glasbeno-plesno delavnico.

V Vrtcu Ciciban Sevnica smo se v vhodu Rdeča kapica, v štirih oddelkih: Metulji, Murenčki, Škratki in Polži, odločili, načrtovali ter izvedli skupen projekt »Razvijamo čutila in mesec brez igrač« z namenom, da smo otroke spodbujali k aktivni uporabi vseh čutil ter povečevali njihovo čutno učenje in zaznavanje z vsemi čutili.

ČUTNA POT, NAREJENA IZ RAZLIČNIH MATERIALOV ZA DOTIK

Vrtec Ciciban sevnica (195)

Otroci so skupaj z animatorjema Alenom in Karmen iz ŠKD Mini kraljestvo z Razborja zaigrali na inštrumente, ki so jih izdelali iz odpadnega materiala.

Celoten november smo izvajal z otroki različne dejavnosti, da so lahko spoznavali in odkrivali lastnosti snovi ter različnih materialov, raziskovali njihovo uporabnost, možnosti za igro z njimi in pri tem razvijali čutila za tip, zvok, okus, vonj ter veliko čutno, senzorno zaznavali, sodelovali ter izmenjavali izkušnje. Veliko smo doživljali, ustvarjali, sproščali domišljijo in se izražali z gibom, besedo, glasbo … Vse to je lažje steklo ob sodelovanju s starši, prinašali in zbirali smo različne odpadne, a še zelo uporabne materiale, snovi, naravne plodove za nadaljnje zaznavne igrarije v mesecu brez strukturiranih igrač in za pripravo čutne poti.

Z različnimi odpadnimi materiali smo imeli veliko simbolne in domišljijske igre, vživljanja, iger z vlogami, podoživljanja. Nadaljevali smo z razvrščanjem, zlaganjem, prepoznavanjem, poimenovanjem zbranih materialov, zlagali smo jih v zabojčke in pripravili čutno pot v skupnem prostoru. Lepili smo senzorne table. Veliko je bilo iger preko otipa, zvoka, vida, vonja …
Vrtec Ciciban sevnica (204)

Sprehod po t. i. čutni poti je bil zanimivo doživetje.

Nabran naravni material smo uporabili še za izdelavo improviziranih instrumentov (ropotulje, kastanjete, koruzni stroki) in z njimi smo spremljali petje pesmic. Ko smo izdelali čutno pot, smo se po njej sprehajali bosi, kasneje za primerjavo še v nogavicah in preko tipa, občutenj in zaznav skušali občutiti lastnosti predmetov, snovi, materialov, skušali smo jih poimenovati in spoznavati njihove značilnosti …

SODELOVANJE Z OKOLJEM

Vrtec Ciciban sevnica (203)

V goste so povabili še učenke in učence OŠ Ana Gale iz Sevnice in nekateri so preizkusili hojo po različni podlagi, ki je bila v zabojčkih.

V mesecu oktobru smo izvedli izlet na Razbor, na družinsko kmetijo Zabasu, se podali v gozd, spoznavali jesenske značilnosti, nabirali jesenske plodove za naše nadaljnje zaznavne igrarije in pripravo čutne poti. Na kmetiji smo imeli z animatorjema Alenom in Karmen iz ŠKD Mini kraljestvo delavnico pod kozolcem, ličkali smo koruzo, v sadovnjaku smo pobirali jabolka, v hramu smo spoznavali staro prešo, hranili smo ovce in imeli mini zabavo ob kitari, glasbi na travniku ter tudi kosilo v naravi. Doživljali in doživeli smo to lepo jesen preko vseh čutil.

V vrtcu nas je obiskal športni učitelj Gregor Ficko in izvedel z otroki športne urice z odpadnimi tulci, časopisnim papirjem itd. Obiskala nas je še kineziologinja Tea Zakšek in izvedla pravljično gibalnico z zvočno meditacijo, jogo za otroke in sprostilne tehnike ob zvočnih posodah. Imeli smo tudi obisk mizarja Boštjana Zemljaka, ki je predstavil delo mizarja, orodja in delo z njim. Igrali in ustvarjali smo z lesom, furnirjem ter rokovali z različnim lesenim odpadnim materialom po lastnem zamišljanju in domišljiji.

RAZSTAVA IN PRIREDITEV OB ZAKLJUČKU PROJEKTA

Vrtec Ciciban sevnica (197)

Za izvajalca programa, ravnateljico vrtca in OŠ Ane Gale ter novinarko Posavskega obzornika so v sevniškem vrtcu pripravili še prikupna darilca, ki bodo spomin na prijeten dogodek.

Ob zaključku projekta smo pripravili postavitev razstave, kjer smo prikazali možnosti ponovne uporabe odpadnih materialov in kaj vse se lahko iz njih ustvarimo za igro. Pripravi smo tudi krajšo prireditev, kjer smo prepevali in se gibali skupaj z animatorjema iz ŠKD Mini kraljestva. Pridružili so se nam učenci, učitelji in ravnatelj iz OŠ Ana Gale ter vodstvo Vrtca in poveselili smo se skupaj, nato pa smo se po razstavi in čutni poti vsi še sprehodili.

Vodja projekta: C. Fakin, foto: S. Radi
« Nazaj na seznam