Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt Šolski krožniki: Recepti za okusne ribje jedi

Objavljeno: Sreda, 17.06.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
foto_testenine_Ribogojstvo Goricar_fotoSonjaRavbar -103

TESTENINE S FILEJEM POSTRVI IN BUČKINO OMAKO

V okviru projekta Ribe na šolskih krožnikih so v šolskih kuhinjah partnerskih osnovnih šol v tem šolskem letu potekale kuharske delavnice, ki jih je vodil kuharski mojster Matjaž Pozderec. Za delavnice je pripravil posebne recepte za okusne ribje jedi, ki jih objavljamo, da jih lahko preizkusite tudi v domači kuhinji. Količine v receptih so normativ za 4 osebe.

V projektu Ribe na šolskih krožnikih sodelujejo Občina Krško kot vodilni partner projekta, Občina Sevnica, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Brežice in OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Vrtec Krško ter Ribogojstvo Goričar.
 
TESTENINE S FILEJEM POSTRVI IN BUČKINO OMAKO
 
foto_testenine_Ribogojstvo Goricar_fotoSonjaRavbar -103

TESTENINE S FILEJEM POSTRVI IN BUČKINO OMAKO


TESTENINE                                       400 g
FILE POSTRVI BREZ KOŽE              600 g
BUČKE - CUKINI                              240 g
BUČKA - MUŠKATNA                     320 g
ČEBULA                                           200 g
ČESEN                                              40 g
OLIVNO OLJE                                  0,6 dcl
MUŠKATNI OREŠČEK
DROBNJAK           
PARMEZAN                                     40 g
SOL
 
Na olju prepražimo sesekljano čebulo, nato dodamo narezane bučke in česen, da zadiši. Zalijemo z malo vode ali zelenjavne osnove, da se bučke dušijo. Ko so mehke, še začinimo in zmiksamo, da dobimo gostljato in gladko omako. Dodamo na kocke narezano postrv in še 5 minut kuhamo na rahlem ognju, da riba zakrkne. Tako pripravljeno omako prelijemo čez kuhane testenine, po vrhu pa še potresemo z naribanim parmezanom ali drugim podobnim sirom.
 
KROMPIRJEV NARASTEK S SKUTO IN HRUSTLJAVO POSTRVIJO
 
foto_krompirjev narastek_Ribogojstvo Goricar_fotoSonjaRavbar -318

KROMPIRJEV NARASTEK S SKUTO IN HRUSTLJAVO POSTRVIJO


POSTRVIN FILE S KOŽO                 600 g
KUHAN KROMPIR                          800 g
SKUTA PASIRANA                          400 g
PŠENIČNI ZDROB                           160 g
MASLO                                            100 g
JAJCA                                               2 kom
CORN FLAKES                                 200 g
OSTRA MOKA                                 80 g
SMETANA ZA KUHANJE                2 dcl
PETERŠILJ
MUŠKATNI OREŠČEK
KOPER
SOL, POPER
OLIVNO OLJE                                  0,4 dcl
DROBTINE                                       160 g
 
Kuhan krompir narežemo na manjše kocke. Skuto, jajca, smetano in maslo zmešamo z začimbami in dodamo krompirju. Pekač namažemo z maslom in potresemo z drobtinami, nato dodamo krompirjevo maso, poravnamo in pečemo 30 minut v pečici pri 180 stopinjah Celzija. Postrvin file solimo in paniramo v moki, jajcu in zmletem corn flakesu. Položimo jih na peki papir in pečemo 20 minut v pečici pri 180 stopinjah Celzija.
 
RAGU SOMA Z GRAHOM IN METO V CURY OMAKI TER PIRE KROMPIR S PARADIŽNIKOM
 
Ribogojstvo Goricar, 28.4.2020_fotoSonjaRavbar -313

RAGU SOMA Z GRAHOM IN METO V CURY OMAKI TER PIRE KROMPIR S PARADIŽNIKOM


FILE SOMA                                      600 g
POR                                                200 g
ČESEN                                             20 g
GRAH                                             400 g
KORUZNI ŠKROB                           24 g
SMETANA ZA KUHANJE                2 dcl
OLIVNO OLJE                                 0,4 dcl
META
CURY
PETERŠILJ
SOL,POPER
 
KROMPIR ZA PIRE                        600 g
MASLO                                            100 g
PARADIŽNIKOVI PELATI              400 g                               
BAZILIKA                                            40 g
SOL,POPER
 
Na olju prepražimo na drobno narezan por in česen, da zadiši. File soma zalijemo z vročo zelenjavno osnovo ali vodo. Kuhamo 10 minut, da riba dobro prevre in zakrkne, dodamo kuhan grah. V smetano za kuhanje umešamo koruzni škrob in vse skupaj umešamo v omako, da rahlo zagosti. Začinimo in še 5 minut rahlo kuhamo.
Pire krompir: kuhanemu krompirju dodamo maslo, pogrete zmiksane pelate z baziliko in spiriramo.
 
NJOKI S POSTRVINIM SOTEJEM V SIROVI OMAKI
 
foto_njoki_Ribogojstvo Goricar_fotoSonjaRavbar -91

NJOKI S POSTRVINIM SOTEJEM V SIROVI OMAKI


POSTRVIN FILE BREZ KOŽE          600 g
NJOKI                                               1 kg
SMETANA ZA KUHANJE                6 dcl
SIR EDAMER - NARIBAN               200 g
SIR PARMEZAN - RIBAN                120 g
MUŠKATNI OREŠČEK
SOL, POPER
 
Smetano z dodatkom vode zavremo, vmešamo malo koruznega škroba in nariban sir ter na majhnem ognju kuhamo. Mešamo, da se sir raztopi in omaka primerno zgosti. Začinimo, ribo narezano pa prej že v pečici pokuhamo, da zakrkne in dodamo v omako. Njoke posebej skuhamo in z omako prelijemo.
 
RIBJE KROGLICE S PARADIŽNIKOVO OMAKO - NAPOLI
 
foto_kroglice_Ribogojstvo Goricar_fotoSonjaRavbar -365

RIBJE KROGLICE S PARADIŽNIKOVO OMAKO - NAPOLI


MLETI FILE SOMA                          600 g
RIŽ ARBORIO                                  200 g
JAJCE                                               1 kom
DROBTINE                                       160 g
ČEBULA                                           80 g
ČESEN
PETERŠILJ
SOL,POPER
MLETA PAPRIKA                             8 g
 
ZA OMAKO:
ČEBULA                                           120 g
KORENJE                                         80 g
ZELENA                                           80 g
PARADIŽNIKOVI PELATI                400 g
OLIVNO OLJE                                 2 dcl
BAZILIKA  
MUŠKATNI OREŠČEK
SOL, POPER
 
Mletemu somu dodamo kuhan riž, jajca, praženo čebulo, česen, drobtine in začimbe ter umešamo maso. Oblikujemo kroglice in damo v pomaščen pekač. Posebej skuhamo omako in jo zmiksamo. Kroglice skuhamo v pečici v kombinaciji 15 minut na 160 stopinjah Celzija, nato podlijemo omako in jih kuhamo še 15 minut.
 
LAZANJA S POSTRVIJO, PARADIŽNIKOM IN BUČKAMI
 
foto_lazanja_Ribogojstvo Goricar_fotoSonjaRavbar -249

LAZANJA S POSTRVIJO, PARADIŽNIKOM IN BUČKAMI


POSTRVIN FILE                                             600 g
PARADIŽNIKOVA OMAKA                           1,2 l
BUČKE CUKINI                                              400 g
OLIVNO OLJE                                                0,4 dcl
SUHE LAZANJE - BARILLA ALI SVEŽE         800 g
SOL,POPER
 
Bešamel:
MASLO                                                           100 g
PARMEZAN                                                   160 g
MLEKO                                                           4 dcl
SMETANA ZA KUHANJE                               4 dcl
MUŠKATNI OREŠČEK
SOL
 
Postrvin file narežemo na trakove, ravno tako bučke. Začinimo in v pečici vse skupaj 10 minut kuhamo pri 160 stopinjah Celzija. Dodamo v vročo omako in na rahlo premešamo. Posebej naredimo bešamel, da pokrije dno pekača, nato položimo testo (lazanjo), podlijemo s pripravljeno omako in bešamelom ter potresemo s parmezanom. Tako ponovimo 2x ali 3x. Po vrhu še prelijemo z bešamelom, potresemo z naribanim sirom in pečemo 40 minut z zmanjšanim ventilatorjem pri 160 stopinjah Celzija.

Vir: Občina Krško
 
« Nazaj na seznam