Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Proslavo ob dnevu državnosti v Brežicah zaznamoval bogat kulturni program

Objavljeno: Torek, 30.06.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
20200629_080826

Kulturni program pred cerkvijo sv. Roka v Brežicah

Na dan državnosti, 25. junija, se je v Brežicah odvila proslava ob dnevu državnosti, ki jo je pripravilo Društvo 1824 skupaj z Župnijo Brežice. V romarski cerkvi sv. Roka je bila najprej maša za domovino, ki jo je daroval dolgoletni župnik sosednje župnije Čatež ob Savi, letošnji zlatomašnik Jože Pacek.

Po koncu maše pa je sledil kulturni program pri simbolu slovenstva - lipi pred cerkvijo sv. Roka, v ta namen blagoslovljeni leta 1991. Proslava se je začela s slovensko himno v izvedbi Mešanega pevskega zbora Župnije Brežice, pod vodstvom zborovodkinje Jelke Žnideršič, nato je zbrane pozdravila predsednica Društva 1824 mag. Mojca Strašek Dodig, sledil je svečani nagovor podžupanje občine Brežice Mile Levec, v okviru katerega je med drugim opozorila na razdvojenost in pozvala k medsebojnemu spoštovanju.
maša za domovino-_49

Maša za domovino, ki jo je obhajal letošnji zlatomašnik Jože Pacek

Izpostaviti velja, da so osrednji del kulturnega programa pripravile študentke (večina jih prihaja s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, nekaj pa tudi z drugih fakultet mariborske in ljubljanske univerze), ki skupaj soustvarjajo projekt ŠIPK - Slomškov literarni festival, katerega idejna vodja je predavateljica na Fakulteti za turizem v Brežicah, doc. dr. Jasna Potočnik Topler in pri katerem kot partner sodeluje Društvo 1824. Projekt, ki je financiran tudi iz evropskih sredstev, predstavlja nadgradnjo lanskega projekta z naslovom ŠIPK - Po sledeh Antona Martina Slomška v občini Brežice, slovenskega škofa, pisatelja, pesnika in pedagoga, ki je veliko skrb posvetil književnosti v slovenskem jeziku. Cilj ŠIPK - Slomškovega literarnega festivala je tako med drugim predstaviti bogato literarno dediščino Brežic. Projektna ekipa tako že nekaj časa raziskuje bogastvo brežiškega in posavskega ustvarjanja s ciljem povezati se s čim več dejavnimi ustvarjalci v Posavju, ki pišejo, tudi najmlajšimi in manj uveljavljenimi.

V počastitev dneva državnosti in z namenom osveščanja, da imamo čudovit jezik, ki nas združuje in povezuje ter omogoča ustvarjanje tudi kakovostnih književnih del, so študentke projektne skupine ob glasbeni spremljavi mladih glasbenikov Judite Volčanšek in Florijana Volčanška kulturni program obogatile z recitacijo izbranih pesmi posavskih ustvarjalcev. Po prireditvi so se udeleženci dogodka družili, obujali spomine na leto 1991 in se poveselili pred cerkvijo sv. Roka ter ob okušanju domačih dobrot tudi nazdravili naši domovini.

Vir: Društvo 1824
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Trampolini

01.06.2020 | Sporočilo

Sonaravno obvladovanje visokih voda