Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prva letošnja opravila v travniških sadovnjakih

Objavljeno: Sreda, 11.03.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
prikaz rezi Sela, 1.3.2020 (14)
Na Kozjanskem in v Obsotelju se še lahko pohvalimo s številnimi visokodebelnimi sadnimi drevesi, ki se bohotijo v številnih travniških sadovnjakih.

Tovrstnih nasadov je največ v okolici zaselkov in kmetij. Večinoma so na nagnjenih kmetijskih zemljiščih, kjer se je ohranila tradicionalna kmetijska pridelava. Na številnih kmetijah so tovrstna drevesa negovana in oskrbovana, kar nam priča o vestnem delu lastnikov in tudi njihovih prednikov.
prikaz rezi Sela, 1.3.2020 (11)

 
Med prvimi opravili v travniških sadovnjakih v zimskem in zgodaj spomladanskem času je  rez sadnih dreves. Temu opravilu v Kozjanskem parku posvečamo še posebno pozornost. Zavedamo se  kako pomembno je, da iz sadike vzgojimo drevo, ga ohranjamo v polni rodnosti ali pa ga kljub njegovemu slabemu fiziološkemu stanju in starosti ohranjamo v rodnosti. Ohraniti želimo čim več sadnih dreves, ki so v obdobju staranja in kot taka pomembna ne samo za ohranjanje tipične kozjanske krajine ampak tudi za ohranjanje biotske raznovrstnosti kot visokovrednih življenjskih prostorov za številne rastlinske in živalske vrste. S ciljem, da bi čim večje število lastnikov sadnih dreves pridobilo ustrezno znanje, smo  v Javnem zavodu Kozjanski park skupaj s Turistično kulturnim društvom Virštanj, Društvom Izviri Dobrina, Knjižnico Šmarje pri Jelšah enota Bistrica ob Sotli in Občino Rogatec organizirali praktične prikaze rezi, vzdrževanja in oskrbe sadnih dreves.
 
Na prikazu so se udeleženci seznanili z rezjo sadnih dreves glede na različne sadne podlage. Opravila se je vzgojna rez pri mladih drevesih, pri kateri se naredijo tudi največje napake, rez sadnih dreves v polni rodnosti ter rez v obdobju staranja in odmiranja dreves.
 
Seznanili so se kako oblikovati drevo, spoznali različne vzgojne oblike in razlike v rezi med sadnimi vrstami. Prepogosto so sadna drevesa prepuščena sama sebi in zaradi tega razvijejo veliko in gosto krošnjo, znotraj katere so številne veje zasenčene in odmirajo. V takšnih krošnjah se pogosto razvijejo številne bolezni, ki vplivajo na slabšo kvaliteto plodov. Sadežev v gostih krošnjah je res veliko, vendar so slabe kakovosti, sortno neznačilno obarvani, neokusni in poškodovani.
 
Po koncu rezi smo pozornost namenili  razkuževanju orodja. S tem ukrepom preprečimo prenašanje morebitnih bolezni, bakterij in virusov med drevesi. Da je veliko zanimanje za tovrstno strokovno znanje nam zgovorno pove podatek o udeležbi, saj se je aktivnosti udeležilo preko 100 udeležencev.
 
Adrijan Černelč
« Nazaj na seznam