Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi klubski večer posavskih seniorjev

Objavljeno: Nedelja, 20.11.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
t2
Na upravnem odboru Posavskega društva seniorjev menedžerjev in strokovnjakov so se dogovorili, da bi se poleg letno načrtovanih dogodkov v okviru društva in občinskih odborov člani bolj redno srečevali. V ta namen so predlagali klubske večere vsak tretji četrtek v mesecu, izmenoma v drugi občini. Prvo tako druženje so imeli 17. novembra v Brežicah, kamor so kot predavatelja povabili upokojenega polkovnika Slovenske vojske, sicer Brežičana, Mitjo Teropšiča.

V sproščeni besedi, podkrepljeni z dokumenti, je predstavil vojaške vidike osamosvojitvene vojne leta 1991 v Posavju. Po uvodnem pozdravu Vlada Podgorška, predsednika brežiškega seniorskega odbora, je izpostavil, da ima Posavje izjemno  geografsko in strateško pomembno lego s svojimi prometnicami, vojaškim letališčem v Cerkljah ob Krki in krško nuklearko, kar se je potrdilo tudi leta 1991. Prav o teh dogodkih je celo v širšem slovenskem prostoru premalo znanega.
t7
Spomnil je še, da so tu bili spopadi z enotami JLA v Rigoncah, kjer je padel prvi teritorialec Jernej Molan, borbe v Krakovu in na Prilipah, z minometnim napadom na letališko stezo pa so posavski teritorialci sprožili odhod letal. Osredotočil se je na širše priprave naših enot in aktivnosti med vojno in po njej ter izpostavil še celo vrsto povsem določnih primerov dejavnosti, ki so privedle do uspešnega zaključka in odhoda zadnjega vojaka JLA. Slišati je bilo tudi dovolj podatkov o pomanjkanju oborožitve, o nesmiselnih vojaških ukazih in mačehovskega odnosa osrednjih institucij do tega območja ob južni meji in pohvale ob pomoči in zaupanju lokalnih dejavnikov. Večer so zaključili z vprašanji predavatelju ter izmenjavo daril.

F. B.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte