Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvič izvedli izobraževanje Vinski poznavalec začetnik

Objavljeno: Torek, 17.01.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
SLika12

Udeleženci prvega izobraževanja Vinski poznavalec začetnik

V mesecu decembru je pod taktirko Izobraževalnega centra Pozitiva v Brežicah prvič potekalo izobraževanje Vinski poznavalec začetnik, katerega je uspešno opravilo 16 udeležencev.

24-urni tečaj, namenjen ljubiteljem, hedonistom in profesionalcem, je bil izveden v šestih konsekutivnih delavnicah, kjer so slušatelji podrobneje spoznali čudovit svet vin in kulinarike. Enogeografija Slovenije in Sveta, senzorika, fortificirana vina, enogastronomija, wine & food pairing delavnica so le nekateri izmed zanimivejših modulov, ki jih je izvedel priznan vinski strokovnjak doma in v tujini, David Vasiljević. Vodene delavnice po pokrajinah Slovenije in sveta ter opisovalne metode s pomočjo kovčka arom so tako le še približale razumevanje kompleksnosti in raznolikosti tega čudovitega pridelka oziroma pijače.
Slika11

Chef Dejan Mastnak z ekipo


»Vino je edina pijača, katero izbiramo, vse ostale naročamo.«

Poleg več kot 60 različnih vzorcev vrhunskih slovenskih in tujih vin iz kleti, kot so Kristančič iz Medane, Prus, Vipava, Blažič, Pullus, Doppler, Frelih, Kabaj, Movia, Pravino, Kunej, Puklavec, Vina Koper, Šturm, Istenič, ki so jih slušatelji imeli priložnost okusiti ter razumeti, so tečaj dodatno popestrili še obiski priznanih vinarjev, ki so s prve roke delili svoje osebne zgodbe in kreacije. Kleti Albiana – Jernej Žaren, Meum – Jurij Brumec, Joaness – Boštjan Protner, Lojze Kerin, Bogdan Dular, Keltis – Marjan Kelhar so enostavno navdušili z raznolikostjo vinskih stilov in terroirja okolišev ter pokrajin.

Gorazd Kocbek je predstavil nemara najprestižnejšo znamko bučnih olj in izdelkov iz bučnih semen na domačih tleh, podjetje Modri vrat pa je predstavilo pokušino mesne raritete pri nas in sicer izdelke iz nojevega mesa. Oljčna olja Morgan so ponudila še dodaten skok v Slovensko Istro.

Finalno dejanje je bilo izpeljano v največji kleti cvička na svetu, in sicer v KZ Krško. Vinska ekskurzija z vodenim ogledom kleti, degustacijo, podelitvijo diplom in svečano večerjo v vinsko-gastronomskem centru Turn se je kot hedonističen epilog zlila v kulinaričen presežek moderne posavske kuhinje pod taktirko priznanega chefa Dejana Mastnaka.

Po besedah Izobraževalnega centra Pozitiva se že kuje sestava nadaljevalnega tečaja Vinski poznavalec – Wine Connoisseur Intermediate, ki naj bi bil izpeljan v letu 2023.

Za več podatkov nas spremljajte na www.center-pozitiva.si.

Vir: Izobraževalni center Pozitiva
« Nazaj na seznam
»