Časopis za pokrajino Posavje
1.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvošolčkova šola na daljavo

Objavljeno: Petek, 13.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
poukNAdaljavo (1)

Markijev ustvarjalni dan pri pouku na daljavo.

V 26 posavskih osnovnih šolah je v letošnjem šolskem letu njihov prag prestopilo 773 prvošolcev, od tega jih je v krški občini 287, na OŠ Jurija Dalmatina v Krškem pa je v šolske klopi sedlo 87 šestletnikov. Njihovo veselje nad spoznavanjem sošolcev in sošolk ter nabiranjem znanja, ni trajalo dolgo, saj so se razmere v povezavi z virusom covid-19 zaostrile in tako so še z drugimi osnovnošolci dobili najprej podaljšane počitnice, potem pa pouk na daljavo, kar traja še sedaj.

Pogovarjali smo se z mamico prvošolca 1. a razreda na OŠ Jurija Dalmatina Judito Hahn, ki je tudi članica Sveta staršev. Dejala je, da je pouk na daljavo za mnoge starše zelo obremenjujoč, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Povečini pa je sedanje stanje glede spletnega pouka za vse, tako za starše, kakor tudi za otroke, precej težko obdobje. »Nekateri so ostali brez službe in dohodkov, nekaj jih je na čakanju, dosti pa jih dela od doma, nekateri še hodijo v službo. Poleg vsega je potrebno prevzeti vlogo učitelja, vzgojitelja, kuharja, čistilca in še marsikaj drugega, kar povzroča staršem težave in jih obremenjuje,« je povedala Hahnova, ki je dodala, da so se otroci komaj nekako navadili drug na drugega, ko so se začele spremembe, da so ostali doma, ki jih niti dobro ne razumejo. »Starši smo dobili navodila preko spletnih objav, ki jih je šola sproti objavljala. Prav tako tudi ostala obvestila. Učiteljica nas tudi redno seznanja o tekočih in aktualnih zadevah, kar poteka preko elektronske pošte. Pričakuje se spremljanje in sodelovanje. Razredničarka našega razreda se zelo lepo potrudi in hkrati spodbuja svoje učence, kar me izredno veseli,« je pojasnila sogovornica in dopolnila, da pouk na daljavo poteka uro do dve na dan. »Vso snov in naloge dobimo v pisni obliki po e-pošti in do njih dostopamo tudi preko spletne učilnice. Je pa zelo težko motivirati otroka, saj se doma počuti drugače, kakor v šoli. Večkrat vmes jemlje naloge malo za hec in se zraven še smeji, ali pa reče, da je naloga pretežka. Nemogoče je popolno sodelovanje in ni kot v razredu, ko so vsi skupaj, odgovarjajo v en glas in na nek način med sabo tekmujejo,« je še povedala Hahnova, ki se pogovarja tudi z drugimi starši, med sabo komunicirajo preko telefona, ali z sms sporočili in vsi so si podobnega mnenja, da večina njihovih otrok šolo ter pouk v njej pogreša. »Starš sigurno ne more prenesti otroku znanja na tak način kot učiteljica ali učitelj. Prav tako otroci na svoje starše gledajo drugače kot na učitelje. Menim, da bi najmlajši, vsaj tja do tretjega razreda, morali obvezno k pouku. Večji otroci so že bolj prilagojeni in samostojni, pa tudi lažje se znajdejo, ker so bolj vešči računalnika. Če ni prostora na šoli zaradi varnostnih ukrepov, bi bila možnost tudi pouk na izmene, dopoldan in popoldan. Otroci potrebujejo družbo vrstnikov. Upam, da se bodo razmere izboljšale vsaj v veselem decembru, kakor ga imenujemo, saj to je navsezadnje mesec otroških radosti in pričakovanj.«

Ob tem je Hahnova poslala fotografije in pod eno napisala »Ustvarjalni dan ob spoznavanju okolja pri predmetu Likovna umetnost«, ko sta s sinom Markijem v okolici domače hiše nabirala uporabne surovine, ki so postale končni izdelek.

M. H.
 
« Nazaj na seznam