Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Psička Tequila uspešna na torkovi iskalni akciji v občini Škocjan

Objavljeno: Četrtek, 08.08.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Simona Potocar Agrez-Tequila-mantrailing (3)
Simona Potočar Agrež je vodnica reševalnega psa in soustanoviteljica Kinološkega društva za iskanje, zaščito in reševanje (KD IZAR), ki je na področju dela z reševalnimi psi prisotna že več kot desetletje.

To obdobje so zaznamovali psi Oto – reševalni pes v pokoju, Pink – najmlajša psička, pripravnica, ter Tequila – operativna mantrailing psička reševalka. Ravno slednja je Simono na intervenciji minuli torek, 6. 8. 2019, pripeljala neposredno do pogrešanega gospoda v občini Škocjan.
Simona Potocar Agrez-Tequila-mantrailing (2)
Psička je odlično opravila z več kot 10 ur staro in 1,5 km dolgo sledjo za pogrešanim, ki je bil kasneje predan v zdravniško oskrbo. Tequila in Simona sta eden izmed prvih operativnih mantrailing reševalnih parov v Sloveniji in prvi mantrailing par z neposredno najdbo pogrešane osebe, kar potrjuje visoko kakovost njunega dela.

Simona se je z mantrailing tehniko iskanja, kjer pes v okolju išče specifičen vonj točno določene osebe in se na podlagi prepoznave tega vonja premika po prehojeni poti pogrešane osebe, srečala pred štirimi leti, ko je bila tehnika pri nas še manj znana in neuveljavljena. Od takrat se pri delu s psi posveča mantrailingu tako v segmentu dela reševalnih psov kakor tudi v obliki hobi programa, ki se mu lahko pridruži velika večina psov in njihovih lastnikov. In če je lahko mantrailing odličen način za aktivno preživljanje prostega časa s psom, je obenem tudi dodatna reševalska tehnika, ki uspešno dopolnjuje delo reševalnih psov.
Simona Potocar Agrez-Tequila-mantrailing (1)


Simona in Tequila sta s svojo ekipo že pripravljeni na nove izzive, ki jih prinaša reševalsko življenje, vsem, ki bi pri iskanju pogrešanega potrebovali pomoč reševalnih psov, pa svetujeta, naj ne odlašajo in izginotje prijavijo policiji kar najhitreje, saj lahko hitri prihod reševalnih enot pomembno vpliva na uspešnost dela reševalnih psov.

Zapisal: Jernej Agrež, KD IZAR
« Nazaj na seznam