Časopis za pokrajino Posavje
2.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pustni torek v Posavju

Objavljeno: Torek, 25.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0034

Danes se bodo našemili številni tako otroci kot odrasli.

Na današnji pustni torek bo tudi v posavskih krajih potekalo nekaj pustno obarvanih prireditev, zlasti v okviru dobovskega in kostanjeviškega pustnega karnevala.

FAŠJENK IN ŠELMARIJA

V okviru dobovskega Fašjenka so zjutraj po Ločah pohajali kosci in orači, pred brežiško Mestno hišo bo dopoldne potekala Fašjenkova promocija, popoldne bodo na Velikem Obrežu rajali obrški prutarji, ob 17. uri bo v Dobovi otroško pustno rajanje z bratoma Malek.

Kostanjeviški šelmarji bodo na pustni dan gonili medveda ter orali in sejali, zvečer bo na mestnih ulicah promenadni koncert tamkajšnjega pihalnega orkestra. Jutri, na pepelnico, bodo pokopali kurenta in priredili veliko sedmino.

RAJANJI V BREŽICAH IN KRŠKEM

Danes popoldne bosta potekali pustni povorki po Brežicah oz. izpred Vrtca Mavrica do MC, kjer bo pustno rajanje (zaradi povorke bodo od 15.45 do 16.45 zapore naslednjih cest oz. ulic v mestu Brežice: Cesta bratov Milavcev in Cesta prvih borcev, Bizeljska in Černelčeva cesta, Šolska, Gubčeva in Levstikova ulica ter priključne ulice) in na drsališču v Krškem, kjer pripravljajo prireditev Krofek na drsalkah.

Veliko pa bo seveda tudi manjših, spontanih pustnih povork in skupin, saj je še vedno običaj, da otroci v maskah hodijo od hiše do hiše ter si s tem prislužijo kakšen krof, bombon ali celo evro.

P. P.
« Nazaj na seznam