Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pustovanje v KS Senuše

Objavljeno: Ponedeljek, 24.02.2020    Rubrika: PANORAMA
Pust 2020_Brez.Gora in KS Senuše (37)
Potem ko se je Vaška skupnost Brezovska Gora zadnjih nekaj let, odkar je vas občutno pomlajena in po dolgih letih zatišja zapolnjena s kar nekaj otroki, lotevala vaškega pustovanja, je tokratna maškarada stekla v nadgrajeni obliki.

Na pobudo svetnika Sveta KS Senuše, ki zastopa Brezovsko Goro, Damjana Pavlina so se povezali svetniki – predstavniki še ostalih vasi in pripravili širše organizirano pustovanje. Zbor pustnih šem se je začel ob 13. uri v Brezovski Gori, pri vaškem kozolčku, namenjenem obveščanju in karavana pisanih maškar se je po skupinski fotografiji ob gasilskem kombiju (projektu nasproti so stopili tudi domači gasilci iz PGD Senuše) peš odpravila skozi glavno cesto, vse do odcepa proti Senušam na koncu vasi. Vmes so seveda sledili kratki postanki s sladkanjem s krofi, pa tudi grla smo si pustne šeme vsake toliko časa malce omočile.
Pust 2020_Brez.Gora in KS Senuše (64)


Ob pol treh popoldan smo prispeli na Senuše, kjer sta nas pričakali miška Urška in čarovnica Metka ter nas prijazno postregli s pijačo in krofi, pridružile pa so se že tudi otroške in odrasle maškare iz Senuš, Brezja, Straže, Dednega Vrha in Drenovca. Tako so se prvega pustovanja v organizaciji KS Senuše in ob sodelovanju PGD Senuše, ki je za blizu sedemdeset krajanov pripravilo pogostitev v dvorani nekdanje podružnične šole (ki je danes večnamenski dom), udeležili praktično vaščani vseh šestih naselij, ki spadajo pod senuško krajevno skupnost. Druženje je tako znova povezalo krajane, otroci so se zabavali predvsem na igralih ob igrišču, odrasli pa norčavo zaznamovan dan izkoristili za klepet – telefoni, socialna omrežja in povezava s spletom so za nekaj časa obstali ob strani, vaščani KS Senuše pa smo se posvetili en drugemu skozi pogovor preko očesnih stikov in govorjenih besed.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam