Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radeče bodo gostile Dan slovenskih markacistov

Objavljeno: Torek, 02.07.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Obnovitveno usposabljanje markacistov_Gore 2018_foto Doroteja Jazbec (78)m
Dan slovenskih markacistov se vsako leto tradicionalno odvije prvo soboto v juliju. To je dan, ko se na enem mestu zberemo markacisti z vseh koncev Slovenije, a vselej na drugem območju na osnovi razpisa in letošnje leto se to soboto, 6. julija, snidemo v Radečah.

Desetčlanski glavni organizacijski odbor je tako že tik pred izvedbo najbolj množičnega dogodka slovenskih markacistov, na katerem se bo glede na prijave zbralo blizu 200 markacistov in predstavnikov organizatorjev.
DSC00764

Zborno mesto bo ob 8. uri zjutraj pri Ribiškem domu v Radečah, kjer bomo udeleženci najprej prisluhnili pozdravu predstavnikov Planinske zveze Slovenije in lokalne skupnosti iz Radeč, nato pa prejeli okrepčilo, da bomo polni moči lahko okoli pet ur hodili ter skrbeli za še lepše in bolj varne podobe planinskih poti v dobrovoljni družbi in ob pridni uporabi osnovne opreme za markiranje kot tudi orodja za sprotno čiščenje. 

Letošnje srečanje je zaupano Odboru za planinske poti – Meddruštvenemu odboru planinskih društev Zasavja (OPP MDO PD Zasavja), katero bo ob sodelovanju s Komisijo za planinske poti (KPP) pri Planinski zvezi Slovenije ponovno združilo prijetno s koristnim, obnavljali bomo namreč planinske poti v Zasavju, natančneje Zasavsko planinsko pot.

Ta planinska obhodnica, ki je takoj za slovensko planinsko potjo najbolj priljubljena pri pohodnikih, se v dolžini 200 km vije vse od Bizeljskega pa do Kuma, na njej pa se planinci ustavimo na številnih čudovitih razglednih (kontrolnih) točkah: Bohor, Lisca, Veliko Kozje, Kopitnik, Gore, Šmohor, Kal, Mrzlica, Čemšeniška planina, Zasavska Sveta Gora, Janče in končno se iz Litije skozi Podkum povzpnemo na sam vrh Kuma do 1220m, kjer se nahaja zasavski Triglav.

Idejo za Dan slovenskih markacistov (Tončkov dan) je dal pokojni dolgoletni načelnik KPP Tone Tomše, namen tega dne, na katerem bo tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, pa je srečanje, druženje in skupno urejanje planinskih poti na dogovorjenem območju z vidika osnovnega vzdrževanja, to je čiščenje in označevanje planinskih poti.

Obnavljanje planinskih poti v Zasavju bo potekalo na 25 odsekih, katerih se bomo markacisti lotili razdeljeni v ekipe po pet članov, na najbolj oddaljene odseke (denimo Grad Podsreda-Bohor in Lovrenc-Sedlo ter Lovrenc-proti Rimskim Toplicam kot tudi Polšnik-Podkum in Sava-Zasavska Sveta Gora) od izhodiščnega mesta pa se bomo podali tudi z manjšim avtobusom in kombiji.

S strani organizatorja, OPP MDO PD Zasavja, bo skoraj 40 markacistov čistilo in označevalo planinske poti iz osmih planinskih društev: Brežice, Bohor Senovo, Lisca Sevnica, Radeče, Laško, Rimske Toplice, Litija in Kum Trbovlje, dogodek pa bo posebno doživetje predvsem za tistih 150-160 udeležencev, ki bodo v posavsko-savinjsko-zasavsko regijo prišli ob precej bolj oddaljenih krajev.

V okviru dogodka Planinska zveza Slovenije sodeluje tudi z akcijo "Očistimo naše gore" z  Zavarovalnico Triglav, ki tudi v letošnjem letu spodbuja delo markacistov, za kar velja s strani planincev in posebej markacistov iskrena zahvala.

Organizacijski odbor Dneva slovenskih markacistov 2019,
zanj Doroteja Jazbec, načelnica Markacijskega odseka Planinskega društva Lisca Sevnica
 
« Nazaj na seznam