Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radeška proslava ob dnevu državnosti letos na Svibnem

Objavljeno: Sreda, 29.06.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
dan_drzavnosti_2022_04
​Letošnjo proslavo ob dnevu državnosti, ki je v radeški občini potekala 23. junija, so pripravili v dvorani podružnične šole na Svibnem, uvod v prireditev pa so po ustaljeni tradiciji izvedli praporščaki različnih društev. Program so oblikovali učenci Podružnične šole Svibno in učenci Glasbene šole Laško-Radeče, slavnostni govornik pa je bil župan Občine Radeče Tomaž Režun.

Najmlajši iz najbolj oddaljene krajevne skupnosti občine Radeče so nanizali dejstva in misli o domu, domovini in pomenu praznika, ki je dela prost dan in ga v Republiki Sloveniji obeležujemo 25. junija.

dan_drzavnosti_2022_06
Režun se je v začetnih besedah oprl na dejstva, ki so zapisana v zgodovini slovenskega naroda, nato pa nadaljeval: "Imeti svojo lastno, neodvisno državo je privilegij, katerega niso deležni vsi narodi sveta. Mi to imamo! Mi na to moramo biti ponosni in naša dolžnost je, da to ohranimo za naše zanamce, kajti nič v življenju ni samoumevno in nič nam ne bo kar tako dano za vse večne čase. Za vse kar nam je dano, moramo vestno in odgovorno skrbeti in to tudi negovati. /...

Podeljenih še 14 "županovih petic"

20220623_182949

Fotografija prejemnikov županovih petic: Občina Radeče

Obenem so bile s strani župana izrečene tudi čestitke odličnjakom in zaželel jim je vse najboljše na njihovi nadaljnji življenjski poti. Kot že nekaj let zapored ob slovesu devetošolcev od osnovnošolskih klopi, jim je tudi letošnji konec junija položil na srce: .../ "Ne glede na to, kam vas pot zanese, nikoli ne pozabite na Radeče, na svojo šolo, na svoj dom in na svojo državo." /... in jim podelil županove petice, posebne vrste priznanje, ki se ob zaključku osnovnošolskega izobraževanja izroči učencem, ki so zaključili 9. razred s povprečno oceno 4,5 ali več.

To so učenci, ki so letos pod vodstvom razredničarke Andreje Mitič Štirn zaključili 9.a: Nik Gorenjec, Gal Gros, Ana Kmetič, Aljaž Knez, Filip Pečečnik, Kaja Rainer in Anže Starina ter učenci, ki so letos pod vodstvom razredničarke Bojane Kovačič zaključili 9.b: Tija Bervar, Anže Brečko, Taja Keber, Julija Klavs, Samo Medved, Neža Strniša in Neža Vozelj

Navzoče v povsem napolnjeni dvorani svibenske podružnične šole, predvsem pa domačine, so razveselile županove besede, da je lepo, da na Svibnem gostijo občinsko proslavo ob dnevu državnosti in da je hvale vredno, da z močno voljo in predanostjo skrbijo za ohranjanje šolstva in tradicije ter razvoj kraja.

Doroteja Jazbec, foto: zajem zaslona oddaje Utrinki iz Radeč
« Nazaj na seznam
»