Časopis za pokrajino Posavje
13.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rafko Irgolič o prednostih ustavljenega časa

Objavljeno: Petek, 15.05.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Rafko in Nada Irgolič

Rafko in Nada Irgolič

Karantenske utrinke iz življenja znanih Posavk in Posavcev nadaljujemo pri pevcu, starosti slovenske estrade Rafku Irgoliču in njegovi ženi Nadi. Oba sta po rodu Sevničana, on iz starega mestnega jedra, ona iz Šmarja. Po zaključenem študiju sta se preselila v Ljubljano, a se redno vračata v rodno Sevnico, kjer imata sorodnike in prijatelje.

"To je bil čas marsikaterih spoznanj. Predvsem nam je čas osame omogočil spoznanje, koliko lepega je okrog nas kar zamujamo in česar morda do sedaj nismo znali dovolj ceniti. Na drugi strani pa nama je z ženo Nado osama omogočila, da sva lahko uredila svoje misli, ali kakor se tudi reče, da človek najde samega sebe. Zamisliš se nad načinom življenja, ki ga živiš, zaveš se časovnih omejitev in čeprav si zaprt v stanovanju, se ti pred očmi prikažejo vse lepote narave, ki jih zamujaš, ko hitiš za stvarmi, ki morda nimajo vrednosti," nam je pojasnil svoje spoznanja iz časa samoizolacije. Pa načrti: "Nobenih posebnih načrtov nimava. Vsekakor bova skušala živeti bolj počasi in uživati v drobnih stvareh. Živela bova tako kot do sedaj, vendar z večjim poudarkom na zavedanju vsega dobrega in lepega."

Glede življenja v prihodnje, v t. i. novi realnosti, pa pravi: "Dobro bi bilo, da bi v bodoče vsi premislili, kako bomo odslej živeli. V tem času smo spoznali tudi prednosti zaustavljenega časa. Ne samo izjemen mir okoli nas, tudi zrak je neverjetno bolj čist. V mestu se sliši petje ptic, kot bi bili spet doma na deželi. Še več bi se dalo našteti, kar bi nam moralo dati misliti, kaj je potrebno v bodoče spremeniti, zmanjšati ali pa tudi opustiti, da bo življenje bolj zdravo in lepše. Prilagajanje novi realnosti vidiva v razumnem spoštovanju narave."

O (ne)primernosti sprejetih ukrepov meni: "Ukrepi naše vlade so bili vsekakor na mestu in hvaležni bi morali biti zanje. V tako usodnih izrednih razmerah ni zaupati posameznikom, da bi ravnali odgovorno v korist večine. Ravno to dejstvo, da mora posameznik svoj osebni interes podrediti ohranjanju javnega zdravja, se je v primeru covid-19 izkazalo za nujno. Izkazalo pa se je tudi, da je bilo zavedanje nekaterih ljudi o nujnosti upoštevanja varnostnih ukrepov na zelo nizki ravni, kar so dokazala dogajanja v zvezi z javnimi protesti. Ob tem pa želiva povedati, da sva bila izjemno vesela, predvsem pa ponosna na naš sevniški dom za upokojence, ki je  v najbolj kritičnem obdobju kot eden redkih, ponudil pomoč stanovalcem domov, ki so bili zaradi okužb s covid-19 najbolj prizadeti."

In še njuno sporočilo za bralke in bralce: "Obdobje, ki smo ga preživeli, je življenjsko pomembna izkušnja in upava, da smo iz nje izšli bolj osveščeni, hvaležnejši in predvsem bolj pripravljeni misliti tudi na dobrobit drugih. Življenje je prekratko, da bi ga zapravljali za slabo voljo. Z več samozavesti, premišljenosti in dobronamernosti moramo sprejemati življenje. Živimo v eni najlepših dežel na svetu in tega se moramo zavedati."

P. P.
« Nazaj na seznam