Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rajhenburške zanke spletle 120 odejic za stanovalce DSO Krško

Objavljeno: Torek, 08.03.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0667

Predstavnice Rajhenburških zank so odejice predale direktorici DSO Krško Ani Nuši Masnik.

DSC_0683

Domski pevski zbor Sonček

Predstavnice Zavoda Rajhenburške zanke, delamo s srcem so na današnji dan žena Domu starejših občanov Krško predale 120 odejic za stanovalce, ki so na invalidskih vozičkih.

Kot je povedala ustanoviteljica in direktorica omenjenega zavoda s sedežem v Brestanici Nataša Širić, je vanj vključenih 90 prostovoljk iz vse Slovenije, od tega približno 15 iz Posavja, ki z veliko veselja kvačkajo in pletejo za dober namen. Do sedaj so izdelale 45 odejic za Dom upokojencev Sevnica, 55 odejic za Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, 20 odejic za DSO Ormož in 110 odejic za Dom upokojencev Brežice, tokrat pa so predale še 120 odejic, ki so jih izdelale za DSO Krško. Gre za meter krat meter velike odejice, ki ravno prav velike, da se stanovalci, ki so na invalidskih vozičkih, z njimi pokrijejo po nogah in da se jim pri tem ne zatikajo v kolesa vozičkov. Za izdelavo ene odejice potrebujejo približno kilogram volne ter 40 do 100 ur dela. »S tem osrečuješ sebe in druge. V teku akcije sem ugotovila, da s tem ne pomagamo le ljudem na invalidskih vozičkih, ampak veliko pomagamo tudi sebi, tako da akcija prinaša obojestransko korist,« je pojasnila Širić in dodala še, da izdelujejo tudi  odejice za stanovalce Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu.
DSC_0710

Sladko presenčenje na koncu proslave

Naredile so tudi že kar nekaj kap za brezdomce (25 za Zavetišče za brezdomce v Ljubljani, 94 za Kralje ulic v Ljubljani in 50 za Kralje ulic v Mariboru), v prihodnosti pa se bodo lotile še izdelave grelčkov za roke za stanovalce domov za starejše. »Nekaj izdelkov smo izdelale z lastno volno, večino pa z donacijami volne posameznikov. Očitno so le-ti večinoma že pospravili predale, saj nam je začelo volne primanjkovati, potrebe pa so velike,« je še povedala vodja Rajhenburških zank, ki je skupaj s kolegicami odejice predala direktorici DSO Krško Ani Nuši Masnik.

Predaja odejic je sicer potekala ob robu domske proslave ob današnjem dnevu žena, na kateri so se spomnili tudi četrtkovega moškega praznika 40 mučenikov. Domski pevski zbor Sonček je zapel nekaj pesmi, poleg tega pa so na prireditvi sodelovali naslednji stanovalci doma: Franc Avguštin, recital in petje, Alojzij Kramžar, recital in petje, Albin Žaren, recital in petje, Bernarda Požun, recital, Jožefa Šinkovec, recital, Marija Horžen, recital, Ana Butkovič, recital, Olga Pisek, petje,  Elizabeta Krivec, petje in Stanislava Zlobko, petje. Izmed zaposlenih so sodelovale Nataša Močnik - delovna terapevtka, Mojca Polajžer - animatorka in Sergeja Harapin Kostevc - delovna terapevtka, ki je kratko prireditev tudi pripravila. Na koncu so se udeleženci proslave še posladkali s sladkim presenečenjem.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte