Rajhenburški dan čokolade
Objavljeno:
Ponedeljek, 27.11.2023 Rubrika:
PANORAMA Redakcija
Čokoladna fontana je privabila številne sladokusce.
Na
gradu Rajhenburg je v nedeljo, 26. novembra, potekal
7. Rajhenburški dan čokolade, ki je zaradi
pestrega programa privabil
lepo število obiskovalcev od vsepovsod.
Dogodek je uradno odprla podžupanja Mestne občine Krško
Brigita Piltaver Imperl, ki je med drugim pozdravila tako obiskovalce kot tudi obrtnike, ki ustvarjajo čokoladne dobrote. »Čokolada v Rajhenburgu ima velik pomen. Že zgodovina pove, da so jo izdelovali menihi trapisti. Prav je, da to znanje ohranjamo. Vsem skupaj želim čim več prijetnih okusov in, prosim, v svoje kraje odnesite besedo o tem, kako lepo je v našem Rajhenburgu in kako lepo je tukaj okušati čokolado,« je dejala krška podžupanja.
Utrinek s čokoladne delavnice
»Preplet zgodovine, dediščine in sodobnosti«
Zbrane je nagovorila direktorica Kulturnega doma Krško
Darja Planinc in izpostavila vlogo in pomen tradicije izdelovanja čokolade, ki so jo nekoč gojili menihi trapisti. »Ob tej priložnosti se prepletata zgodovina, dediščina in sodobnost,« je dejala. Najširši javnosti želimo predstaviti zgodovino menihov trapistov, ki so v svoji drži 'Moli in delaj' skrbeli ne le za svoj duhovni razvoj, temveč tudi za to, da bi sebi in tu živečim olajšali življenje. Uvedli so namreč številne napredne prakse, je še dejala Planinc.
Damjan Wallner iz Restavracije A3 je z izbrano čokoladno sladico postregel krško podžupanjo Brigito Piltaver Imperl in direktorico Kulturnega doma Krško Darjo Planinc (desno).
»Na nas je, da s takim dnem, kot je današnji, izpostavimo dediščino trapistov in smo vam v navdih pri razvoju vaše osebne zgodbe. Z Rajhenburškim dnem čokolade tako osvetljujemo samo del dediščine menihov trapistov – proizvodnjo in prodajo čokolade. Zato se danes predstavljajo izbrani čokoladerji in naj nas navdušijo s svojo zgodbo in produkti ter ime gradu ponesejo ne le v vaše domove, temveč tudi po vsej domovini in po svetu.« Planinc je zaključila z mislijo, da »vsega tega ne bi bilo, če ne bi bilo umnih odločitev v lokalni skupnosti«.
Pester nabor ponudnikov čokolade in številne aktivnosti
Kustosinja pedagoginja Zinka Junkar (na fotografiji) je skupaj z Anito Radkovič iz Mestnega muzeja Krško pripravila program dogodka in poskrbela za njegovo organizacijo.
Ponudniki na dogodku so bili:
Kunej Vino in čokolada d. o. o.;
Čokoladnica La chocolate;
MAR-T d.o.o.,
Torras čokolade;
Sladkozvočje, Sweets & Sounds, Gorazd Potočnik; Medeni butik in čokoladnica Škorja, Andrej Škorja;
Unikatne čokoladne lizike, Suzana in Klemen Senica;
LA VIXI, Lara Vizler;
Sladki studio Trauner, Martina Trauner ter
Čokoladnica Cukrček.
Obiskovalci so okušali penino v grajski peninoteki, v Restavraciji A3 so jim postregli z izbranimi čokoladnimi poslasticami, otroci so iskali čokoladne zakladke, na stojnicah v kleti pod Romansko dvorano je med drugim potekala izdelava čokoladnih kroglic
Društva kmetic Krško, aktiv Rožno-Presladol. Zaživela je razstava »Trapisti v Rajhenburgu« pod vodstvom
Tine Fortič Jakopič. Otroci so si lahko izdelali čokoladno tablico Imperial Krško in ovitek zanjo, lahko so ustvarili čokoladno liziko in si ogledali čokoladni cirkus
skupine Čupakabra v Veliki dvorani.
Igor Novaković, zbiratelj iz Retroteke, je v pogovoru z dr.
Heleno Rožman spregovoril o zbiranju čokoladnih ovitkov. Zvečer je nastopila še skupina
Zajtrk v Romanski dvorani.
»Lepa promocija tako čokolade kot tudi vsebine dogodka«
Že sedmo leto smo pripravili dogodek, tako da je organizacijski vidik dogodka že relativno utečen. Gre za dan, ki je vezan na dediščino menihov trapistov. Lepo je videti veliko število obiskovalcev, vse skupaj pa je lepa promocija tako čokolade kot tudi vsebine, ki jo ponujamo ob tem dnevu,« je povedala kustosinja pedagoginja
Zinka Junkar, ki je program dogodka oblikovala skupaj z
Anito Radkovič, koordinatorko in organizatorko kulturnih programov pri Mestnem muzeju Krško. Program dogodka je z lepo besedo povezovala
Monika Škrabec.
»Prvi dan čokolade je bil zelo dobro obiskan, po kovidnem premoru smo lani sramežljivo štartali z dogodkom, letos pa pričakujemo, da bomo na grad privabili res lepo število obiskovalcev. Ob koncu dneva bomo zadovoljni, če bodo ljudje zadovoljni, če bodo ponudniki zadovoljni, saj se nekateri radi vračajo na Rajhenburški dan čokolade, tako da skupaj sooblikujemo program, tudi s peninoteko in Restavracijo A3,« zaključi Zinka Junkar.
A. K., foto: A. K. in Boštjan Colarič