Časopis za pokrajino Posavje
11.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava keramičnih jajc na vrtu Jožice Petrišič

Objavljeno: Četrtek, 02.07.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
15
Vrt Jožice in Ivana Petrišiča je eden izmed najlepših vrtov v občini Krško. Lastnika sta 24 arov vrta terasasto zasnovala že pred 54 leti, poleg sadovnjaka in zeliščnega vrta pa je osrednjo vlogo dobil tudi okrasni vrt, ki je bil tokrat v funkciji galerijskega prostora.

Na trati pred cvetočo brežino je v petek, 26.6.2020, vsestranska likovna umetnica Jožica Petrišič razstavila svoja keramična jajca. Kompozicija barv, oblik in tekstur jajc so se skladale z zasaditvijo in skulpturami v vrtu, tako da so umetniška dela zasijala v vsej svoji veličini.
16

Razstavo je odprla prof. likovne umetnosti Alenka Venišnik, ki je povedala, da je jajce prastari simbol življenja in rodovitnosti in eden izmed simbolov občasnega obnavljanja narave. Nanaša se na ponovno rojstvo – potrjuje in spodbuja vstajenje od mrtvih, ki ni rojstvo, ampak vrnitev oziroma ponovitev. Jajce poleg tega da predstavlja biološki ciklus, je nasploh najnaravnejša podoba rodovitnosti in simbol življenja v pomladnem času. Jožica si je obliko jajca izbrala zaradi njegove idealnosti, naravnosti in simbolne vednosti, katero je spremenila v kiparski objekt v vsej njegovi neizčrpni možnosti oblikovanja. Praviloma je razstava minimalistična, saj se avtorica poigrava samo z eno obliko. V naravnem okolju Jožičinega vrta pa vsako obliko napolnjuje barva.  V naravi in oblikovanju imamo opraviti z oblikami, ki so omejene s svojimi zunanjimi mejami. Vsaka likovna misel lahko biva samo, če je uresničena v snovni obliki. Le tako je dostopna drugim ljudem in ustvarjalcu samemu. Jožičina razstava, čeprav oblikovno manj raznolika, nudi vsakemu posamezniku druge likovno bogate možnosti. Ker gre za keramične izdelke je potrebno omeniti že samo tehniko izdelave, ki je dovolj zahtevna, da oblika jajca sploh nastane, k temu pa je dodana raznolikost velikosti, barv, strukture, reliefno oblikovanih detajlov in tudi sama tehnika izdelave, kot na primer raku tehnika, tehnika obvara in iskanje možnosti v različnih glazurah.

Jožici želimo še veliko umetniškega ustvarjanja ter prečudovitih razstav v galeriji svojega okrasnega vrta ali drugih primernih prostorih, ki omogočajo njenim izdelkom, da zažarijo v svoji veličini.

Damjana Pirc
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

07.05.2020 | Redakcija

Pija – lončena posoda za mast