Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstavi jabolk in cvetja sta na ogled v Slovensko-bavarski hiši

Objavljeno: Torek, 13.10.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_0915
Zaradi trenutne epidemiološke slike so odpovedali 21. Praznik kozjanskega jabolka in s tem tudi uradno odprtje dveh razstav Stare sorte jabolk in Cvetje ob plotu.

Kljub temu pa si obe razstavi lahko ogledate v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi (Podsreda 36, 3257 Podsreda) po predhodni najavi vse do konca oktobra 2020. Pokličite med 10. in 13. uro, od ponedeljka do petka na tel. št. 03 800 71 14. Razstavi bosta odprti tudi v petek, 16.10., 23.10. in 30.10. med 13. in 17.uro.
 
IMG_0916
Tradicionalna razstava Stare sorte jabolk letos zaradi odlične letine na ogled ponuja kar 78 različnih tradicionalnih in avtohtonih sort jabolk iz visokodebelnih travniških sadovnjakov Kozjanskega parka. Število sort nam priča o bogati biotski raznovrstnosti, kar pa je velika prednost in bogastvo ohranjene tradicije na podeželju. Na razstavi je prisotno nekaj poletnih, v glavnem pa so prisotne jesenske in zimske sorte. Med njimi so carjevič, rdeči ovčji nos, zlata parmena, krivopecelj, renete …Nekatere sorte so na razstavi prvič. To so Meglenka, Špincl, Železnica, Beli poletni kalvil, Božičnica in številne druge.
 
Razstavo starih sort jabolk letos dopolnjuje razstava Cvetje ob plotu, ki jo je pripravila Marija Sušnik. Na razstavi je predstavljenih 22 vrtov predvsem z območja Bizeljskega od koder je doma avtorica. Opise vrtov in njihovih lastnikov je bogato dopolnila z opisi rastlin in njihove uporabe, dodala kakšen recept, doživetja lastnikov vrtov ob vrtnarjenju in številna svoja prodorna razmišljanja, ugotavljanja. Opisom je dodala fotografije.
 
RAZSTAVA CVETJE OB PLOTU

Ob razstavi tradicionalnih sort jabolk iz visokodebelnih travniških sadovnjakov Kozjanskega parka letos predstavljamo razstavo, ki jo je pripravila Marija Sušnik. Marija Sušnik je letos konec meseca julija dopolnila 90 let in ob tej priložnosti smo v Kozjanskem parku pomagali predstaviti njeno razstavo z naslovom CVETJE OB PLOTU.

Z Marijo Sušnik, ki se sama opiše kot občasno literarno zapisovalko svojega življenjskega okolja, drobnih doživetij, skritih želja in neizsanjanih sanj, smo sodelovali v preteklih več kot dveh desetletjih kar nekajkrat. Sušnikova zase pravi: »Terensko delo je spremljalo večji del mojega življenja. Kot sodna cenilka kmetijske stroke sem spoznavala prebivalce, njihovo družinsko življenje, ki je povezano z naravnimi sožitelji in samooskrbnim kmetijstvom. Imela sem priložnost spoznati skrite kotičke v hribovskih, težko dostopnih predelih in v odprtih dolinah reke Sotle do izliva v Savo. Svoja opažanja sem ohranjala s fotografiranjem in opisovanjem redkih, samoniklih rastlin, ki so bile dostikrat skrite v senci zelenja, grmičevja ali dreves. Naj sem se prevažala ali pešačila, vedno sem z zanimanjem opazovala podeželske vrtove, plotove in druge ograje, po katerih se je razbohotilo najlepše cvetje, okrasno cvetoče grmičevje, ki je napajalo svoje korenine iz rodovitne vrtne zemlje. Z opisanimi doživetji je potekalo moje življenje doma, v Srednji kmetijski šoli, v delovnem razmerju od 19. do 90. leta. Nič posebnega, bil je to omejen prostor, vendar v njem nisem ničesar pogrešala. Zadovoljna sem, da so bili dnevi preživeti v zelenem, cvetočem in čistem okolju – tisti dnevi, ki si jih je vredno zapomniti,« je zapisala marca 2020. Marija Sušnik je opisala 22 vrtov predvsem z območja Bizeljskega od koder je doma. Opise vrtov in njihovih lastnikov je bogato dopolnila z opisi rastlin in njihove uporabe, dodala kakšen recept, doživetja lastnikov vrtov ob vrtnarjenju in številna svoja prodorna razmišljanja, ugotavljanja. Opisom je dodala fotografije. Tako publikacija, ki spremlja razstavo, obsega zapiske utrinkov iz življenja z rastlinami, drobne zgodbice iz življenja ljudi podeželja. Dotakne se podobe rajskega vrta, ki človeka spremlja od pradavnine do danes. Zapisala je: »Radi se vračamo v čas kmečkih vrtov in njihove vsebine, zdrave hrane in aromatičnih zelišč ter dišavnic.« Rastlinske vrste, ki jih je opisala so v glavnem zelo dobro prilagojene na naše okolje, zaradi sodobnega vrtnarstva in kmetijstva pa iz naših vrtov izginjajo. Zato so ti zapisi Marije Sušnik izjemno pomembni, saj nam odstirajo in ohranjajo del naše kulturne dediščine.
 
mag. Valerija Slemenšek, Kozjanski park                                                             
« Nazaj na seznam