Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rekonstrukcija kamenodobnega življenja ob Ajdovski jami

Objavljeno: Petek, 16.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
zavod svibna - ajdovska jama (3)

Iz delavnice za animatorje kamenodobnega življenja ob Ajdovski jami

Zavod Svibna se je v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja lotil rekonstrukcije življenja iz mlajše kamene dobe (neolitika). Pri tem je ob arheologinji Jani Puhar iz Posavskega muzeja Brežice v veliko pomoč tudi arheologinja Milena Horvat, ki je v jami največ raziskovala ravno neolitske plasti. Na osnovi bogatih najdb iz Ajdovske jame je poustvarjanje življenja tistega časa precej lažje, čeprav namembnost nekaterih najdb še vedno močno buri domišljijo.

V mesecu juniju so v sodelovanju z arheologi iz Zavoda Skupina Stik izvedli tudi delavnico za animatorje kamenodobnega življenja ob Ajdovski jami in pridobili nekaj osnovnih replik opreme za interpretacijo. Tako so se poskusili v pripravi ognja, predenju, mletju na žrmlje, vrtanju kamna ter se na Dnevu Ajdovske jame, ki je bil 20. junija pred Ajdovsko jamo, predstavili obiskovalcem.

zavod svibna - ajdovska jama (6)
Vzporedno se razvijajo tudi oblačila iz kamenodobnega časa, pri katerem sodeluje tudi Inštitut za svobodo Brestanica. Mlajša kamena doba je že čas, ko so se ljudje ustalili, začeli s kmetovanjem in razvili različne obrti, med drugim tudi pri izdelavi oblačil, ki so jih že strojili, pa tkali iz volne in lanu, jih barvali in tudi opremili z različnimi vzorci. Ob zaključku projekta si je obetati zelo zanimivo opravo, ki bo na voljo vodnikom, animatorjem Ajdovske jame, nekaj pa tudi obiskovalcem samim.

Animatorji bodo v jesensko-zimskem času naslednje sezone svoja znanja nadgrajevali v študijskem krožku ter svoje veščine predstavili ob zaključku projekta v l. 2022, bodo pa tudi del prenovljenih programov obiska Ajdovska jame. Če bi tovrstno poustvarjanje prazgodovine še koga zanimalo, pa se je še možno vključiti (Zavod Svibna, 031 329 625, http://www.zavod-svibna.si)

Vir in foto: Zavod Svibna
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte