Časopis za pokrajino Posavje
11.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribiško obarvan dan na videmski tržnici

Objavljeno: Torek, 07.07.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Ribiški dan-20200704-022
V soboto, 4. julija, je na tržnici Videm potekal Ribiški dan, na katerem so se predstavili ribogojci, gostinci in društva, ki delujejo na področju ribištva in življenja ob vodi.

Na ogled je bil akvarij z ribami in opremo, ki je namenjena ribogojstvu, ribištvu in krapolovu. Ob tem je bilo na voljo gradivo za boljše poznavanje rib v naših posavskih vodah. Poleg bogatega ribolovnega območja smo lahko v Posavju ponosni na številne ponudnike akvakulture. Organizator tovrstnih dogodkov, Center za podjetništvo in turizem Krško ob podpori Občine Krško, skuša s tem spodbuditi ponudnike akvakulture k sodelovanju na dogodkih in lokalnemu prebivalstvu približati uporabo rib v kulinariki. Cilj tovrstnih dogodkov je predvsem povečati uživanje lokalnih rib, hkrati pa razširiti splošno uporabo rib v kulinariki. V ta namen so bile pripravljene različne jedi iz rib za brezplačno pokušino, možen je bil nakup svežih rib. Pripravimo jih lahko na različne načine in z nekaj kulinarične inovativnosti razširimo načine uporabe in priprave.
Ribiški dan-20200704-004


Številna društva so poskrbela, da so imeli obiskovalci kaj videti in okusiti. Sodelovala so naslednja društva:
  • Kraparska sekcija Ribiške družine Brestanica – Krško, ki so imeli na ogled ribiško opremo
  • Ribiška družina Kostanjevica na Krki – razstavo opreme in različno gradivo na temo ribolova, trofeje kapitalskega ulova
  • Akval d.o.o. - priprava kulinaričnih posebnosti iz rib ter brezplačna degustacija jedi iz rib, nakup sveže ribe, dimljene postrvi in namaz
  • Ribogojstvo Colarič iz Dobrave pri Kostanjevici – predstavitev afriškega soma in jedi iz afriškega soma ter brezplačne degustacije.
  • Društvo kmetic Krško – degustacija različnih slanih prigrizkov
  • Društvo potapljačev Vidra – predstavitev potapljaške opreme
  • Društvo vinogradnikov Sremič – degustacija vin
  • Društvo kmetic Brežice – različne domače dobrote
  • Društvo podeželskih žena pod Gorjanci, Kostanjevica na Krki – različno slano pecivo
  • Mikro pivovarna APE iz Sevnice – degustacija piva
Ostali ponudniki:
- Manca - Narejeno s srcem
- Kmetija Rečnik
- Benjamin Kozole
- Kmetija Pribožič
- TK Balon
- Ekološka kmetija Kukovičičev mlin
- Ekološka kmetija Planko&Kleh
- Petra Novak
- Jadranka Kincel
- Jože Colarič, ribogojstvo Colarič
- Ovčarska kmetija urban
- Milan Daničič
- Akval d.o.o.
- Ksenija Klavžar
- Dirnbek - prodaja kristalov in izdelava nakita
- Kmetija Grobelšek
- Kmetija Omerzu
- Naravno in dišeče iz Radeže - Darko Kosem

Svoje znanje, kako pripraviti ribo na različne načine, sta prikazala tudi kuhar Damjan Wallner (Akval d.o.o.) in Tonči Pečnik (Gostilna Pečnik).

Za glasbeno popestritev dogodka je poskrbela skupina Folk&Špas.

Ribiški dan je del aktivnosti projekta RIBA JE IN in je tako sofinanciran z EU sredstvi  Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo na podlagi II. poziva LAS Posavje. Vodilni partner projekta je Občina Sevnica, za vsebino Ribiškega dne je odgovorna Občina Krško. Izvajalec dogodka je CPT Krško, info@cptkrsko.si.
 
Tokratna posebnost je bil »koronski režim«. Vhod na zgornji del tržnice je bil namreč le s parkirišča pred sosednjim trgovskim centrom, obiskovalce sta pričakala varnostnika, ki sta preverila, da si je vsakdo nadel masko in razkužil roke, izhod s tržnice pa je bil na stopnišču na centralni strani, kjer je bil prav tako varnostnik. Pot na prizorišču je bila označena oz. omejena s trakovi, da bi čim bolj omejili medsebojno srečevanje in zagotovili medsebojno razdaljo.
 
P. P./vir: CPT Krško, foto: M. Mirt
« Nazaj na seznam