Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rokavčki pomagalčki

Objavljeno: Torek, 16.11.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Rokavcki pomagalcki (2)

Dobrodelna gesta - rokavčki pomagalčki klekljarske skupine Bucike

Občinski praznik je čas povezovanja najlepših vrednot, kot so solidarnost, prostovoljstvo, čut za šibke in ranljive. Vse našteto je z akcijo Rokavčki pomagalčki za starejše povezala Klekljarska skupina Bucike.

V času praznovanja sevniškega občinskega praznika se običajno v mesecu novembru članice sevniške klekljarske skupine, ki delujejo v okviru Družinskega inštituta Zaupanje, predstavljajo s klekljarsko razstavo na gradu Sevnica. V letošnjem prazničnem mesecu zaradi ukrepov varovanja zdravja že drugo leto niso mogle izpeljati dogodka v tradicionalni obliki, zato so se klekljarice odločile za dobrodelno gesto – za izdelavo rokavčkov pomagalčkov. »Gre za pletene ali kvačkane tulce pisanih, živih barv, z nameščenimi gumbi in sponkami,« je pojasnila Tina Železnik. Omenjeni rokavčki so namenjeni predvsem bolnikom z demenco, ki jim pletenine v trenutku nemira preusmerijo pozornost z živimi barvami in dodatki ter tako pripomorejo k umiritvi in lajšanju trenutkov bolezni. Ideja o rokavčkih prihaja iz skandinavskih držav, se pa v Sloveniji uveljavlja že nekaj let.

Po 30 kosov raznobarvnih rokavčkov pomagalčkov so Bucike ob tej priložnosti podarile domovom upokojencev v Sevnici, na Impoljci, v Loki pri Zidanem Mostu in v Brežicah, bodo pa s to izjemno gesto še nadaljevale.

S. R./Vir in foto: Občina Sevnica

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»