Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rokavčki pomagavčki razveseljujejo tudi v Posavju

Objavljeno: Torek, 21.09.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
rokavčki pomagavčki

S humanitarno akcijo Rokavčki pomagavčki želijo osebam z demenco dvigniti kakovost življenja.

Spoprijemanje z demenco je velik izziv današnje družbe in zelo dobrodošle so ideje, kako posameznikom, ki se z njo spoprijemajo, pomagati, da bodo živeli dostojno življenje, in omiliti njihovo stisko.

Združenje Spominčica je začelo s humanitarno akcijo »Rokavčki pomagavčki«, s katero želijo osebam z demenco dvigniti kakovost življenja. Akcija je kmalu postala vseslovenski projekt, ki so se mu pod vodstvom gospe Tine Železnik pridružile tudi sevniške Bucike in številne sevniške prostovoljke.

Rokavčki pomagavčki so zanimiv pripomoček, ki osebi z demenco preusmeri pozornost, jo miselno zaposli ter umiri. Kvačkani in pleteni so tako, da vsebujejo številne zanimive elemente (npr. gumbi, cofki, rožice) ter barvne odtenke, kar privablja pozornost osebe z demenco. Pokazali so se kot odličen pripomoček, ki številnim bolnikom pomaga zmanjševati stres, deluje stimulativno na njihove možgane in izboljšuje njihovo zaznavanje.

Sevniška ekipa bo z Rokavčki pomagavčki ob sevniškem občinskem prazniku razveselila starejše z demenco v domovih za starejše v Posavju (DUO Impoljca, Sevnica, Brežice, Loka pri Zidanem Mostu), z veseljem pa bodo s svojimi izdelki priskočili na pomoč tudi drugje, kjer se bo pojavila potreba po njihovih ustvarjalnih izdelkih. Zavedajo se, da lahko drobna pozornost nekomu zelo polepša življenje!

Vir: Družinski inštitut Zaupanje, Damijan Ganc
Foto: Tina Železnik
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki