Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Rožnata pentlja« na Senovem uradno odprla svoje prostore

Objavljeno: Sreda, 23.09.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
europa_donna_posavje_otvoritev (20)

Udeleženke otvoritve s povabljenimi gosti

Na prelep sončen in topel jesenski petek, 18. 9. 2020, se je zgodil pomemben dogodek za vse ženske v Posavju, ki jih je doletela diagnoza rak dojk in rodil, in sicer uradna otvoritev skupine Europa Donna Posavje, ki je svoj sedež dobila v prostorih »Rožnate pentlje« na Titovi cesti 4 na Senovem.

Ustanoviteljici in vodji skupine Metki Semrajc Slapšak ter ostalim članicam se je tako uresničila dolgoletna želja. Pridobile so prostore, s katerimi jim bo omogočeno večkratno srečevanje in sodelovanje v bližini njihovih domov ter lažje povezovanje članic iz vseh občin Posavja.
europa_donna_posavje_otvoritev (8)

Metka Semrajc Slapšak


Na otvoritev je prišlo veliko članic kot tudi podpornikov, zato jih je povezovalka programa in članica Europe Donne Vesna Vestina Bregar pred začetkom uradnega dela pozvala k upoštevanju ukrepov in priporočil vlade za zajezitev koronavirusa. Nato je vsem zbranim na kratko predstavila Europo Donno in njene cilje. Europa Donna je bila ustanovljena z namenom, da bi vse ženske v Evropi imele enake možnosti za zgodnje odkrivanje, zdravljenje in rehabilitacijo raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah. Zavzema se tudi za vzpostavitev drugih presejalnih programov, kot so DORA, ZORA in SVIT, ter osvešča o pomembnosti zdravega načina življenja.
europa_donna_posavje_otvoritev (16)

Notranjost prostorov »Rožnate pentlje«


Besedo je predala ustanoviteljici Metki Semrajc Slapšak, ki se je vsem udeležencem iz srca zahvalila za vso podporo, tako pri pripravi dogodka kot tudi pri uresničitvi želje, da so pridobili potrebne prostore, v katerih se bodo od sedaj naprej lahko redno srečevali. Veliko zahvalo je namenila Združenju Europa Donna Slovenije, da jih je podprlo in jim omogočilo druženje bližje njihovim domovom. Poudarila je tudi, da se bliža »rožnati oktober«, to je mesec boja proti raku dojk, ozaveščanja in preventive, ko bodo v vseh občinah ženske simbolično oblekle drevesa ob prometnih cestah v rožnate pletenine ter tako ozaveščale o pomenu preventive in zdravja.

Podporo, veselje ob otvoritvi in željo po uspešnem sodelovanju so izrazile tudi aktivna članica in članica upravnega odbora Europa Donne Darja Molan, direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič in podžupanja občine Krško Ana Somrak, ki je s pomočjo Metke Semrajc Slapšak in njene vnukinje prerezala slavnostni trak, in tako so si vsi skupaj lahko ogledali prostore, ki bodo od sedaj naprej napolnjeni s smehom in dobro voljo, kjer bodo »Rozike« kovale načrte in bodrile druga drugo ob lastnih preizkušnjah, ki jih bodo še lažje premagale skupaj, ker so samo močno združene lahko kos še tako težkim preizkušnjam.

Dogodek je bil tudi glasbeno popestren, in sicer je na začetku pesem Slovenija, od kod lepote tvoje na harmoniko zaigral Tim Bogovič, dijak 4. letnika srednje zdravstvene šole, nato pa je zborovodkinja Moškega pevskega zbora Svoboda Brestanica Nina Pesek ob spremljavi Domna Goška navdušila s skladbo Alye Dobro jutro, življenje. Za zaključek pa je Tim ponovno raztegnil svoj meh in navdušil še z Avsenikovo Golico.

Tekst in foto: Verica Lajkovič

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte