Časopis za pokrajino Posavje
18.09.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rožnate pletenine ovile krško lipo

Objavljeno: Sreda, 04.10.2017    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSCF0100

(z leve) Barbara Lackovič, Metka Semrajc Slapšak, Ana Somrak

V torek, 3. oktobra, so v okviru vseslovenskega projekta Rožnate pletenine, ki ga že tretje leto v oktobru pripravlja Europa Donna, tudi na Trgu Matije Gubca v Krškem, simbolno ovili drevo ter se na tak način pridružili akciji ozaveščanja o raku dojk.

DSCF0064

Zbrani na prireditvi Rožnate pletenine.

»Letos so se v akcijo med šestdesetimi občinami vključile tudi štiri posavske, med njimi krška,« je uvodoma dejala pobudnica na našem območju Metka Semrajc Slapšak in še izpostavila, da v letošnjem letu Europa Donna v Sloveniji obeležuje svojo 20-letnico delovanja. V nadaljevanju pa je dodala: »Na leto zboli 1.300 žensk, tudi 10 moških, od tega jih 400 ne preživi. To nam je sporočilo, da so tovrstne civilnodružbene akcije še kako potrebne pri ozaveščanju o sami bolezni. Rak pa niso le številke, saj bolezen lahko doleti vsakogar. Ob pravočasnem odkritju pa je to bolezen, ki je obvladljiva.« Po njenih besedah tako nežne pletenine metaforično povezujemo z ranljivostjo, z drevesi pa povezujemo moč, ki je prisotna v vseh nas. »V vmesnem življenjskem obdobju, ob diagnozi, pri zdravljenju in po sami bolezni jo je potrebno na novo zgrabiti. To pa vedno ni lahko, zato smo tu za vse, ki to podporo potrebujejo,« je sporočila Semrajc Slapšakova, ki je tudi prijetno povezovala program. K besedi je povabila podžupanjo občine Krško Ano Somrak, ki je izpostavila pomen vseh preventivnih programov in moč osveščanja, h kateri vedno pristopijo tudi na Občini Krško, saj jim je mar zdravje njihovih občanov. Dodala je še, da ima dogodek velik simbolni pomen, kakor ima simboliko lipa na Trgu Matije Gubca, ki je bila posajena v čast samostojnosti naše države in bo ovita z rožnatimi pleteninami z gotovostjo mimoidoče opozarjala, naj poskrbijo za svoje zdravje. K akciji je pristopil tudi Zdravstveni dom Krško in pomočnica direktorice Barbara Lackovič je ob tej priložnosti dejala, da je pletenje ena tistih veščin, ki jih obvlada skoraj vsaka babica. »A prenos spretnosti na novo generacijo je v času hitrega načina življenja in potrošništva postranskega pomena. Vendar tako, kot je pri pletenju pomembno spretno držati vsako zanko, je tudi pri zdravju pomembno aktivno sodelovati in je skrb vsakega posameznika zase. Zdrav in aktiven življenjski slog ter aktivno udeleževanje na vseh preventivnih programih, je prava pot do zdravja,« je še povedala in povabila tudi v njihove programe.

V pestrem spremljevalnem delu so se zbrani na prireditvi, ki se je zaradi dežja odvijala v avli Kulturnega doma Krško, prepustili plesu, glasbi in poeziji. Pod mentorstvom Nine Trantora je zaplesala plesna skupina iz Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, svet glasbe je pričaral Trio trobent iz Glasbene šole Krško pod mentorstvom Matjaža Kaučiča, besedne niti pa sta prebirali Alenka Preskar in Stanislava Vahčič. Med dežnimi kapljicami pa so se obiskovalci sprehodili po trgu, kjer raste lipa, ki je pod spretnimi rokami Semrajc Slapšakove, Somrakove in Lackovičeve nato dobila rožnato pleteno oblačilo.

M. H.
 
« Nazaj na seznam
»