Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S kolesom ob Savi

Objavljeno: Sobota, 21.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
S kolesom ob Savi 2019 (23)

Prvi kolesarji na poti ob Savi se z vožnjo mimo HE Vrhovo približujejo vasi Šentjur na Polju, kjer so jih na prvem postanku ...

V današnjem hladnem jesenskem jutru, ko se je zunanja temperatura zraka gibala okoli 6 stopinj Celzija, sonce pa je že pošiljalo prve tople žarke, se je ob 8. uri pričelo kolesarsko popotovanje od Radeč do Brežic.

Na pot, dolgo približno 60 km, ki vodi pretežno po makadamskih poteh ob Savi, zato je potrebna primerna oprema in fizična pripravljenost kolesarjev, ki vozijo v prometu, organizirano in na lastno odgovornost, se je odpravilo okoli 120 kolesark in kolesarjev.

S kolesom ob Savi 2019 (73)

… pričakale domače dobrote Kmetije Zakrajšek.

Njihov prvi krajši postanek je bil v vasi Šentjur na Polju, ki je v celoti pod spomeniškim varstvom. Družina Zakrajšek, ki se ukvarja z govedorejo in mlinarstvom (žita sejejo na lastnih njivah na ravnini šentjurskega polja ob Savi, kjer pridelujejo ajdo, piro, ječmen in koruzo), je pripravila za karavano kolesarjev bogato pogostitev in tople napitke. »Zelo lepa dobrodošlica kmalu po začetku kolesarjenja in prijetno presenečenje nad gostoljubnostjo ter prijaznostjo kmetije Zakrajšek, kjer sem prvič, a zagotovo ne zadnjič, saj sem izvedela, da pridelujejo tudi pirin riž in ajdovo kašo, kar obožujem,« je dejala udeleženka kolesarskega izleta. »Kolesarskega izleta se udeležujem prvič in moram priznati, da je tale uvodni del zelo obetajoč. Jutro je res nekoliko hladnejše, a sem se temu primerno oblekel, tako da mi je prav prijetno in računam, da bom v Brežice prikolesaril že v kratkih rokavih,« pove Ernest Sečen, ki gibanju namenja veliko časa – med tednom se udeležuje v rodnih Brežicah polurne jutranje vadbe na prostem po sistemu 1000 gibov in tudi veliko kolesari. »Želim si, da bi bila čim prej zgrajena kolesarska povezava od Ljubljane do Zagreba. To potrebujemo, kajti vedno več nas je, ki se zavedamo, da je gibanje pomembno in mnogo nas je, ki radi sedemo na kolo. Sam sem odraščal in še vedno živim v mestu ob Savi, tako da mi tudi sama pokrajina veliko pomeni in prav tako kolesarjenje, s katerim ohranjam telesno kondicijo,« še doda in nato sledi navodilom vodje kolesarskega maratona Zvoneta Košmerla, ki je skrbel za pravočasne odhode s počivališč, ki jih je bilo do Brežic še kar nekaj.

V evropskem tednu mobilnosti se je na pobudo ZD Radeče in ZD Krško kolesarsko popotovanje priključilo svetovni akciji Prekolesarimo svet, kot podpora kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora s ciljem širiti zavedanje, da samomore lahko preprečimo.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec

27.05.2019 | Oglas

Kako hitro do specialista?