Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S pohodom se pričenja 23. Praznik kozjanskega jabolka

Objavljeno: Četrtek, 29.09.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
pohod po sadovnjaklh, 4.10.2020, podsreda, bp (4)

V nedeljo bo tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih ... (foto: arhiv PO)

Začetek letošnjega Praznika kozjanskega jabolka bo v znamenju 14. pohoda po kozjanskih sadovnjakih, Hermanove ustvarjalnice, odprtja razstave Stare sorte jabolk, ki jo letos spremlja razstava Rumeni dren, drnulje in Pilštanj, ter Aškerčevega večera.

V nedeljo, 2. oktobra, se bodo podali na 14. tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih. Pohod organizirajo skupaj s Planinskim društvom Atomske toplice Podčetrtek. Pohod bo v vsakem vremenu in kot pravijo organizatorji: »Nikar ne zamudite enkratnega potepanja po ohranjeni tradicionalni kozjanski kulturni krajini, ki je mozaik starih sadovnjakov, travnikov, vinogradov, gozdov, mejic in kozjanskih domačij.«
IMG_0916

... v sredo pa odprtje razstave starih sort jabolk (foto: arhiv PO).


 
Zbirališče: Dom krajanov v Podsredi od 9. do 15. ure
Pot: Izvir Trebčice-Olimska gora-dolina Sušice-sadovnjak Kozjanskega parka na Gradišču-Podsreda
Čas hoje: 4 - 5 ur
Startnina: 10,00 € (zajema strošek priprave pohoda, kartonček, malico). Strokovne razlage ob poti, degustacijo na začetku poti in prevoz na start pohoda krije Kozjanski park.
Startnina ni obvezna.
Zaključek: Dom krajanov v Podsredi, okoli 15. ure
Oprema: planinska obutev in obleka primerna vremenu
Hrana: hrana in pijača med potjo iz nahrbtnika 
ROK PRIJAVE: do sobote 2. 10. zvečer za lažjo organizacijo pohoda in prehrane. Samo prijavljeni do sobote zvečer bodo imeli možnost toplega obroka ob zaključku.
 
DODATNE INFORMACIJE IN PRIJAVE:
IVAN ŠALAMON: 041-794-104; tehnoservis@siol.net
BARBARA PLOŠTAJNER: 068 175 072; barbara.plostajner@kp.gov.si 
 
V torek, 4. oktobra ob 16. uri vabljeni na grad Podsreda na Hermanovo ustvarjalnico – »Lisjaček je prav zvita zver«. Ustvarjalnico pripravljajo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje. Vstop je prost.
 
V sredo, 5. oktobra ob 18. uri, v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odpirajo razstavo Starih sort jabolk.  Razstava starih sort jabolk je v programu Kozjanskega jabolka tradicionalna. V bistvu gre vsako leto za enako razstavo vendar vedno v drugi preobleki. Razstavo pričnemo pripravljati že v poletnih mesecih ob zorenju ranih sort jabolk, ki jih do razstave shranjujemo v hladilnici. Za to poskrbi avtor razstave Adrijan Černelč. Število sort nam priča o bogati biotski raznovrstnosti, kar pa je velika prednost in bogastvo manj razvitih regij.

Tradicionalno razstavo starih sort jabolk vsako leto spremlja tudi razstava, pripravljena skupaj s partnerji, pa naj bodo to društva, zavodi ali pa posamezniki. Letos razstavo Starih sort jabolk spremlja razstava Rumeni dren, Drnulje in Pilštanj avtoric Vesne Zakonjšek in Eme Jevšnik. 

V četrtek, 6. oktobra, ob 19. uri bo v Domu krajanov v Podsredi potekal 10. Aškerčev večer. Letošnji Aškerčev večer bo zopet posvečen Antonu Aškercu, saj letos obeležujemo 110 let od njegove smrti. Aškerčevi literarni večeri, ki v Podsredi vsako leto v ospredje postavljajo enega umetnika, so že ustaljen del jesenskega dogajanja na Kozjanskem in že od leta 2013 povezujejo lokalne kulturnike. Pesnikovo življenje in delo bodo predstavili Recitacijska skupina iz Bistrice ob Sotli, Osnovna šola Bistrica ob Sotli, Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo, okoliški kulturniki in Kulturno društvo Podsreda.

Osrednja dneva Praznika kozjanskega jabolka s sejmom regionalnih produktov, razstavo gob, tekmovanjem v peki štrudla in tekmovanjem v najdaljšem jabolčnem olupu, družabnim kolesarjenjem, rekreativnim tekom itd. bosta v soboto in nedeljo, 8. in 9. oktobra.

P. P./vir: Kozjanski park
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Trampolini

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led

04.09.2020 | Sporočilo

Evrosad - zakaj k nam?