Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sadjar Janez Balas: »Jablano posadiš za sina, ne zase«

Objavljeno: Sobota, 31.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Janez Balas-Pleterje-stare sorte jabolk (23)

Janez Balas pri jablani sorte bobovec, eni redkih še neobranih v tem času

Sezona obiranja sadja je pri koncu. Tudi v travniških sadovnjakih upokojenca Janeza Balasa v Pleterjih pri Zdolah, ki jih od večine drugih sadovnjakov na tem območju, znanem po bogati tradiciji sadjarstva, razlikuje to, da v njih rastejo predvsem stare, tudi že nekoliko pozabljene sorte jablan. Ker jih nikoli ne škropi, so jabolka drugačna kot iz običajnih nasadov.

Ko je malo pred upokojitvijo ostal brez službe v krški papirnici, kjer si je kruh služil kot strojnik na 'holcplacu', je Janez Balas razmišljal, kaj bo počel odslej. »Odločil sem se, da bom ta breg zasadil z jablanami. Iz divjih lesnik sem pobiral ven peške in jih posejal. Ko so zrasle nekje do pet centimetrov, sem jih presadil, ko so jeseni zrasle do vsaj enega metra, sem jih pa cepil. Tako sem sam vzgojil vse sadike, niti ene nisem kupil,« pripoveduje.
Janez Balas-Pleterje-stare sorte jabolk (13)

V sadovnjakih ima tudi več 'hotelov za žuželke'.

Postopoma je pred dobrim desetletjem na treh hektarjih zemljiščih na obrobju Pleterij posadil kar 400 dreves različnih, kar 36, predvsem starih sort jablan: bobovec, carjevič, mošancelj, ledrsca, boskopski kosmač, ontario, rdeči jesenski kalvil, beli zimski kalvil, pisani kardinal, dolenjska voščenka, rdeči delišes, krivopecelj, 'štrudlovka', 'čebularica' … »Nekaj je takšnih, za katere še imen ne poznam,« pravi, medtem ko se sprehajava po enem od sredi oktobra že precej obranih sadovnjakov. Poleg jablan je zasadil tudi precej breskev, marelic, višenj, sliv in orehov.
Janez Balas-Pleterje-stare sorte jabolk (4)

Letošnji pridelek je bil obilen (foto: družinski arhiv).Nič škropljenja, zgolj košnja

Jablan oz. jabolk nikoli ne škropi, tudi obrezuje jih spomladi zgolj minimalno, sadovnjake nato le nekajkrat pokosi z majhno traktorsko kosilnico. Pa gnojenje? »Ko sem jih sadil, sem v vsako jamo dal tri samokolnice hlevskega gnoja. To je vse gnojilo, ki so ga dobile,« odvrne in doda: »To je 'luštna' pridelava, ne gre za trpljenje, še največ dela je s pobiranjem jabolk.« Za zaščito pred voluharji so Balasovi okoli dreves zasadili narcise, saj jih njihov vonj odganja, kar v času njihovega cvetenja sadovnjake še polepša. Čeprav gre še vedno za razmeroma mlade sadovnjake, ki jih nenehno dopolnjuje oz. dosaja, je pridelek ob ugodni letini, kakršna je letos, kar obilen, zato jabolka seveda prodaja na domu. Ker ne gre za količine, ki bi znatno vplivale na sadjarski trg v Posavju, najbrž lahko dodamo, da vse sorte jabolk prodaja po enotni ceni evro za kilogram, jabolka, namenjena za stiskanje v sok ali vino, pa po 30 centov za kilogram. »Dajem male oglase v Posavski obzornik in ljudje kar pridejo, pa povedo še drugim in jih pride še več. Najraje imajo sorte carjevič, topaz, ledrsca, bobovec, mošancelj, krivopecelj, ontario …« pove. Opaža, da mnogi znajo ceniti zdravo domače jabolko, čeprav na videz morda ne tako lepo, kot je v trgovini.

Pri delu, zlasti pri obiranju jabolk, ki traja vse od junija, ko dozori beličnik, do novembra, ko poberejo še najpoznejše sorte (bobovec, krivopecelj in mošancelj), sodeluje cela družina, poleg žene Marije še sin in hčerka z družinami. Balasovi so si uredili tudi manjšo hladilnico, pod nadstreškom ob kozolcu pa prostor za predelavo, kjer delajo jabolčni sok in jabolčno vino, oboje le za lastno uporabo. »S tem ne bom obogatel, je pa bolje, da imaš kaj početi na svežem zraku kot pa viseti za šankom v gostilni,« pravi z nasmehom in seveda v upanju, da bodo potomci nadaljevali njegovo delo. Jablane bodo namreč polno rodnost dosegle šele nekje po 30 letih rasti. »Saj veste, kako pravijo: jablano posadiš za sina, ne zase,« še pove, medtem ko se iz sadovnjakov vračava proti družinski hiši.

Peter Pavlovič

Članek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
 
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte